Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-03-11

Huevos rancheros tostadas

Jag drömde att jag var tvungen att göra tacos på ytterst kort tid innan zombies kom brakande genom dörren så då var det bara att gå upp och göra just detta för man vill ju inte drömma sanndrömmar. Receptet är superenkelt - man blandar mest ihop lite stekta saker och lägger det på en tallrik och sånt gillar man ju!

Huevos rancheros tostadas
ingredienser 2 portioner

  • 2 ägg
  • 1 avokado
  • 1 burk svarta bönor (eller ca 3 dl hemkokta)
  • 1/2 gul lök
  • ca 2 matskedar grekisk yogurt
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 lime
  • riven ost
  • valfri blandad sallat
  • 1/2 burk krossade tomater eller konserverade körsbärstomater
  • majsmjöl (jag brukar köpa detta majsmjöl från finax som står på glutenfria hyllan i matbutiken för riktigt masecamajsmjöl som du bla kan köpa HÄR brukar vara tämligen dyrt)
  • kryddor: salt, peppar, spiskummin, mortlade fänkålsfrön eller korianderfrö, paprikapulver, chili flakes, socker, färsk koriander
  • såser: chipotlesås (finns på tacohyllan) & valfri stark sås typ sriracha eller tabasco
GÖR SÅ HÄR:

  1. Tortilladegen! Blanda ca 3 dl ljummet vatten i en bunke med en nypa salt + mjöl. Blanda och tillsätt mer mjöl pö om pö tills det ser ut som playdoh. Ställ åt sidan.
  2. Refried beans: Ta en liten kastrull och sätt på medelhög värme. Häll i lite rapsolja och när det blivit varmt slänger du i en halv hackad gul lök + bönorna + en skivad vitlöksklyfta. Tillsätt en skvätt vatten och när bönorna börjar bli mjuka kan du mosa dem grovt med en gaffel. Krydda med salt, peppar, spiskummin, mortlade fänkålsfrön eller korianderfrö. Smaka av tills du tycker det är bra. Lägg röran i en skål och skölj ur kastrullen och sätt tillbaks på den varma plattan för nu ska du ha tomater i den.
  3. Tomatröra: Häll i lite rapsolja i kastrullen + tomatkross. Salta, peppra och släng ner en nypa socker, paprikapulver och chili flakes. Låt puttra ihop några minuter på medelvärme tills tomatröran blivit tjockare.
  4. Tortillas: Ta fram en stor stekpanna och sätt på högsta värmen utan någon olja i. Rulla golfbollsstora rullar av tortilladegen och banka ut dem en och en med baksidan av en stekpanna så de blir ca 5 mm tjocka. Blir det kladdigt så smörj in varje boll med lite rapsolja innan du bankar dem! Släng ner bröden i den heta stekpannan och stek varje sida ca 30 sekunder eller tills det bildats svarta brännmärken. Stek upp alla och lägg åt sidan. OBS det kommer osa så öppna ett fönster eller två.
  5. Och så sista grejerna: Stek äggen, skiva avokadon, riv ost, skölj salladsblad och blanda ner 1-2 matskedar grekisk yogurt i bönröran.
Servering: Ta fram en tallrik och lägg på ett tortillabröd, sedan lite sallat, refried beans, tomatröra, stekt ägg, skivad avokado och riven ost. Klicka ut lite sås runt omkring och strö eventuellt över lite färsk koriander.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar