ps. för att göra det vegetariskt - byt bara ut fisken mot halloumi eller citrusmarinerad tofu.
ps2. läs mer om skrei HÄR där det även finns fler recept.
rimmad skrei med bakade rödbetor, dill, pepparrotskräm & brynt smör
ingredienser 2 portioner
- 2 portionsbitar skrei (eller vanlig torskrygg)
- ca 10 små rödbetor
- färsk dill
- smör
- 1/2 citron
- till pepparrotskrämen: 2 dl grekisk yogurt, 1 matsked kummin, 1 matsked hackad gräslök, pepparrot, salt
- skrubba rödbetorna och dela dom i klyftor eller halvor. lägg ut på bakpappersklädd plåt och strö lite salt över. sätt in i ugnen i 1-1 1/2 timmar på 175 grader. stick dom med en gaffel då och då för att se när de blivit mjuka.
- skrapa bort eventuella fjäll på skreien och plocka bort ben om det finns några. skölj av och lägg i en skål med vatten + mycket salt. låt stå (nu rimmas den så den blir fastare i köttet och saftigare).
- blanda ihop ingredienserna till pepparrotskrämen och smaka av så den inte blir för stark.
- när rödbetorna är klara - sätt dem åt sidan och börja med skreien. ta fram en stekpanna, sätt på hög värme och häll i lite olivolja. salta och stek skreien med skinnsidan nedåt tills den fått färg. lägg sen skreien på en bit folie och efterstek i mitten av ugnen med skinnsidan uppåt i 6 minuter.
- sätt en stor klick smör i stekpannan och bryn tills det blivit brunt och doftar nötigt. häll upp i en såspipa eller skål.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar