Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-03-28

skrei (eller torsk) med bakade rödbetor, dill, pepparrotskräm & brynt smör

SKREI! jag fick äntligen göra skrei = världens bästa torskfisk som fiskas från båt och är KRAV-märkt. som bonus kostade den bara 159 kr/kg jämfört med den vanliga torskryggens 199 kr/kg på hemköp så jag köpte en portion för 30 kronor. awesome med andra ord och billigare än en big mac trots att skrei är en av de bästa proteinråvarorna som finns. men ok jag ska sluta haussa skrei och börja berätta hur jag gjorde istället. 

ps. för att göra det vegetariskt - byt bara ut fisken mot halloumi eller citrusmarinerad tofu.
ps2. läs mer om skrei HÄR där det även finns fler recept.

rimmad skrei med bakade rödbetor, dill, pepparrotskräm & brynt smör
ingredienser 2 portioner
 • 2 portionsbitar skrei (eller vanlig torskrygg)
 • ca 10 små rödbetor
 • färsk dill
 • smör
 • 1/2 citron
 • till pepparrotskrämen: 2 dl grekisk yogurt, 1 matsked kummin, 1 matsked hackad gräslök, pepparrot, salt
GÖR SÅ HÄR:
 1. skrubba rödbetorna och dela dom i klyftor eller halvor. lägg ut på bakpappersklädd plåt och strö lite salt över. sätt in i ugnen i 1-1 1/2 timmar på 175 grader. stick dom med en gaffel då och då för att se när de blivit mjuka.
 2. skrapa bort eventuella fjäll på skreien och plocka bort ben om det finns några. skölj av och lägg i en skål med vatten + mycket salt. låt stå (nu rimmas den så den blir fastare i köttet och saftigare).
 3.  blanda ihop ingredienserna till pepparrotskrämen och smaka av så den inte blir för stark.
 4. när rödbetorna är klara - sätt dem åt sidan och börja med skreien. ta fram en stekpanna, sätt på hög värme och häll i lite olivolja. salta och stek skreien med skinnsidan nedåt tills den fått färg. lägg sen skreien på en bit folie och efterstek i mitten av ugnen med skinnsidan uppåt i 6 minuter.
 5. sätt en stor klick smör i stekpannan och bryn tills det blivit brunt och doftar nötigt. häll upp i en såspipa eller skål.
servering: lägg upp rödbetor, pepparrotskräm och skrei på tallrikar. häll det brynta smöret över betorna och lägg över lite dill. riv lite citronzest över fisken och salta med lite havssalt. varning, var sen beredd på att svimma över hur gott det är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar