medans vi satt i lugnan ro och åt halloumi med bönor till lunch stod morotssoppan och puttrade på spisen och förberedde sig på att hällas ned i en liten burk för att följa med min sambo till jobbet som kvällsmat. en situation där alla vinner med andra ord, eller ok, en situation där VI vinner god vardagsmat med minimal jobbinsats. score!
ingredienser 2 portioner
- 1 halloumi
- 1 burk vita bönor eller ca 4-5 dl hemmakokta
- tryffelolja (zetas tryffelolja är god och prisvärd och finns i de flesta matbutiker)
- god olivolja (en av mina budgetfavoriter är garants ekologiska olivolja som bla finns på willys och hemköp)
- citronsaft
- valfri grönsallat
- kryddor: salt, peppar
- dela halloumin i 2 delar på bredden. stek på medelhög värme i olivolja + en skvätt citronsaft tills bägge sidor är gyllene.
- samtidigt värmer du bönorna i en liten kastrull tillsammans med en skvätt olivolja. det tar bara några minuter så är det färdigt.
bonustricks: i tryffelolja är det bara tryffelarom (alltså ej äkta tryffel pga äkta tryffel är svindyrt och sånt finlir behöver man kanske inte till vardags i sitt budgethemmakök), men tryffelolja ger ändå en himla god sorts jordig ombonad smak som passar till mat som bönor, blomkål, potatis + andra rotfrukter, lufttorkad skinka och skaldjur m.m gillar du inte tryffelsmak så prova med bara pyttepyttelite. du är ju inte 5 år längre eller hur så skärp dig grrrl.
morotssoppa med korianderfrö och gräslök- & kumminyogurt
ingredienser 2 portioner
- ca 4 stora morötter
- 1 gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- olivolja + smör
- vitvinsvinäger eller äpplecidervinäger
- grönsaksbuljong eller fond
- kumminyogurten: grekisk yogurt, kummin, gräslök (den frysta funkar utmärkt när det inte är säsong för färsk gräslök - finns både från findus och icas egna märke, eller så har du varit förutseende och fryst in din egen gräslök från föregående säsong din gamla nörd)
- kryddor: hel koriander (eller vanligt korianderpulver), spiskummin, paprikapulver, (har du ej dessa kryddor hemma kan du använda lite currypulver istället för det blir också gott), salt, peppar
- skala och skiva morötterna och grovhacka löken. hetta upp lite olivolja + en klick smör i en mellanstor kastrull på medelvärme och släng i morot och lök när smöret smält. låt det bli glansigt men ej ta färg. salta och peppra och ha i 1 tesked spiskummin + 1 tesked paprikapulver + 1 tesked mortlade korianderfrön. pressa i vitlöksklyftorna och rör om.
- när det doftar gott av vitlöken (ca 30 sek), häll i vatten så det nästan täcker allting och 1 buljongtärning/fond + 1 matsked vinäger. lägg på ett lock och låt puttra ihop tills grönsakerna är mjuka ca 15-20 minuter.
- ta av kastrullen från plattan och mixa soppan slät med en stavmixer. sätt tillbaks kastrullen på plattan och sänk värmen till lägst möjliga. smaka av med mer salt, peppar, vinäger och kryddor tills du gillar smaken. rör om och dra av från plattan. avsluta med runda färskmalen svartpeppar!
- dags att blanda yogurten! ta ca 1 dl grekisk yogurt och blanda i en nypa salt + 2 teskedar kummin + 1 matsked klipp gräslök.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar