Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-03-14

dagens 2 snabba: halloumi med vita bönor och tryffelolja + morotssoppa med gräslök- och kumminyogurt

medans vi satt i lugnan ro och åt halloumi med bönor till lunch stod morotssoppan och puttrade på spisen och förberedde sig på att hällas ned i en liten burk för att följa med min sambo till jobbet som kvällsmat. en situation där alla vinner med andra ord, eller ok, en situation där VI vinner god vardagsmat med minimal jobbinsats. score!

halloumi med tryffelbönor och sallad som ju är den extra supersnabba versionen av denna.
ingredienser 2 portioner
  • 1 halloumi
  • 1 burk vita bönor eller ca 4-5 dl hemmakokta
  • tryffelolja (zetas tryffelolja är god och prisvärd och finns i de flesta matbutiker)
  • god olivolja (en av mina budgetfavoriter är garants ekologiska olivolja som bla finns på willys och hemköp)
  • citronsaft
  • valfri grönsallat
  • kryddor: salt, peppar
GÖR SÅ HÄR:
  1. dela halloumin i 2 delar på bredden. stek på medelhög värme i olivolja + en skvätt citronsaft tills bägge sidor är gyllene.
  2. samtidigt värmer du bönorna i en liten kastrull tillsammans med en skvätt olivolja. det tar bara några minuter så är det färdigt.
servering: skölj sallad och lägg upp allt på en tallrik - ringla lite tryffelolja över bönorna och olivolja över salladen och halloumin. avsluta med en nypa salt och svartpeppar. KLART! 

bonustricks: i tryffelolja är det bara tryffelarom (alltså ej äkta tryffel pga äkta tryffel är svindyrt och sånt finlir behöver man kanske inte till vardags i sitt budgethemmakök), men tryffelolja ger ändå en himla god sorts jordig ombonad smak som passar till mat som bönor, blomkål, potatis + andra rotfrukter, lufttorkad skinka och skaldjur m.m gillar du inte tryffelsmak så prova med bara pyttepyttelite. du är ju inte 5 år längre eller hur så skärp dig grrrl.

morotssoppa med korianderfrö och gräslök- & kumminyogurt
ingredienser 2 portioner
  • ca 4 stora morötter
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • olivolja + smör
  • vitvinsvinäger eller äpplecidervinäger
  • grönsaksbuljong eller fond
  • kumminyogurten: grekisk yogurt, kummin, gräslök (den frysta funkar utmärkt när det inte är säsong för färsk gräslök - finns både från findus och icas egna märke, eller så har du varit förutseende och fryst in din egen gräslök från föregående säsong din gamla nörd)
  • kryddor: hel koriander (eller vanligt korianderpulver), spiskummin, paprikapulver, (har du ej dessa kryddor hemma kan du använda lite currypulver istället för det blir också gott), salt, peppar
GÖR SÅ HÄR:
  1. skala och skiva morötterna och grovhacka löken. hetta upp lite olivolja + en klick smör i en mellanstor kastrull på medelvärme och släng i morot och lök när smöret smält. låt det bli glansigt men ej ta färg. salta och peppra och ha i 1 tesked spiskummin + 1 tesked paprikapulver + 1 tesked mortlade korianderfrön. pressa i vitlöksklyftorna och rör om.
  2. när det doftar gott av vitlöken (ca 30 sek), häll i vatten så det nästan täcker allting och 1 buljongtärning/fond + 1 matsked vinäger. lägg på ett lock och låt puttra ihop tills grönsakerna är mjuka ca 15-20 minuter.
  3. ta av kastrullen från plattan och mixa soppan slät med en stavmixer. sätt tillbaks kastrullen på plattan och sänk värmen till lägst möjliga. smaka av med mer salt, peppar, vinäger och kryddor tills du gillar smaken. rör om och dra av från plattan. avsluta med runda färskmalen svartpeppar!
  4. dags att blanda yogurten! ta ca 1 dl grekisk yogurt och blanda i en nypa salt + 2 teskedar kummin + 1 matsked klipp gräslök.
servering: häll upp soppan i skålar och toppa med en klick kumminyogurt. ska du ta med dig det som lunchlåda så lägg yogurten i en burk för sig. KLART! ps ursäkta ful bild men den hamnade direkt i matlådan.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar