Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-03-15

dagens comfort food: bjärekyckling med sidfläsk, puylinser, grädde och ärtskott

vid tillfällen som idag då jag är lite trött och mest vill lyssna på billie holiday, lösa korsord och äta deep fried oreo cookies brukar jag göra denna comfort food kyckling. då blir allt bra igen och man pallar kanske ta sig upp från soffan.

kyckling med sidfläck, puylinser, grädde och ärtskott
INGREDIENSER 2 personer:

 • 2 bjärekycklingbröst eller valfri bra majskyckling
 • 3 dl puylinser
 • några skivor sidfläsk eller bra bacon
 • 2 dl grädde
 • 1/2 citron
 • en halv ask ärtskott
 • 1 grönsaksbuljongtärning och 1 svampbuljongtärning
 • olivolja
 • kryddor: salt, peppar
GÖR SÅ HÄR:

 1. bryn kycklingbröstet (som du saltat och pepprat) snabbt i het panna med olivolja tills varje sida är fint gyllene.
 2. släng in kycklingen i ugnen på 150 grader och sätt in en kökstermometer i mitten av kycklingen.
 3. koka linserna på mellanvärme så länge som det står på paketet. ha i 1 grönsaksbuljongtärning och 1/2 svampbuljongtärning i vattnet så blir det störtgott av sig självt.
 4. ta ut kycklingen när den nått 70 grader (brukar ta ca 30 min), om du inte har termometer kan du skära i den och se om köttsaften är ljus, då kan du ta ut den (om köttsaften är rosa så kör den i ugnen lite till). låt kycklingen vila.
 5. stek lite grovhackat sidfläsk/bacon med en skivad gul lök i en stekpanna på hög värme. häll i grädde och rör om. salta, peppra och kläm i en skvätt citronsaft. (du kan också röra ner vitlök och färsk spenat i grädden om du har det hemma.) 
servering: lägg upp linserna på en tallrik tillsammans med ett kycklingbröst, toppa med fläsket och ärtskotten och häll grädden runtomkring. KLART!

bonustricks: gillar du inte linser eller vill köra hardcore low-carb kan du byta ut linserna mot ett stomp/grovt mos på gröna ärtor. och vill du köra familjestil kan du göra det till en pastagratäng så här: skär upp den färdiga kycklingen i bitar och lägg den + stekt bacon + grädde + kokade linser (eller ärtor) i en ugnsform tillsammans med 4 dl kokad pasta - hyvla massa ost över och sätt in det i ugnen ca 10 minuter 225 grader tills osten smält och är gyllene. servera med ärtskotten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar