Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-03-28

GLAD PÅSK! lamm med smörslungad brysselkål, puylinser, pumpapuré, äpplechutney och friterade äppleskivor


meh det här var väl tossigt, lammkotletten på bilden ser LILA ut. det kan jag säga att det var den inte i verkligheten så jag har nog slagit på något ballt filter på min kamera utan att tänka på det. men gott var det i alla fall - så gott att jag inte tänkte på att fota maten innan jag slängde mig över den.

ps. för att göra vegetariskt - byt ut lammet mot t.ex en färdiggrillad vegfilé eller sojakött stekt i rapsolja och soyasås. är du däremot en orubblig cheeselover som min vego-sambo så väljer du med fördel en god stekost som halloumi eller saganaki som finns bla från zeta eller fontana i nästan alla matbutiker.

lamm med smörslungad brysselkål, puylinser, pumpapuré, äpplechutney och friterade äppleskivor
ingredienser 2 portioner
  • 4 lammkotletter (dvs 2 per person iom att man lär ju vilja äta så mycket som möjligt)
  • 2 dl puylinser
  • 2 nävar brysselkål
  • 4 äpplen t.ex ingrid marie
  • 1 liten bit pumpa
  • 1 dl matlagningsgrädde eller ca 1 dl grekisk yogurt
  • några vitlöksklyftor
  • några matskedar valfritt mjöl
  • smör
  • olivolja
  • några dl rapsolja
  • socker
  • vitvinsvinäger
  • 1 grönsaksbuljongtärning/fond
  • färsk timjan
  • malen kanel
GÖR SÅ HÄR:
  1. skär pumpan i bitar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt, sätt in i ugnen i 40 min i 200 grader eller tills bitarna blivit mjuka. häll i pumpabitarna + grädde eller grekisk yogurt i en kastrull och puttra ihop på svag värme. purea med en stavmixer och smaka av med salt, svartpeppar och en nypa kanel. konsistensen ska vara lite mer såsig så blir den jättetjock kan du justera med 1-2 matskedar vatten och mixa igen. sätt på lock och ställ åt sidan.
  2. skär 2 (oskalade) äpplen i tärningar och koka ihop i en liten kastrull tillsammans med 1/2 dl  vitvinsvinäger + 2 matskedar socker + 2 matskedar olivolja. rör om och salta. låt puttra på svag värme under lock till en chutneygegga. smaka av och justera med eventuellt mer salt. ställ åt sidan.
  3. koka linserna efter instruktioner på förpackning och tillsätt buljong/fond. 
  4. skiva 2 (oskalade) äpplen i tjocka skivor och vänd varje skiva i mjöl. skaka av överflödet och lägg på en tallrik. häll upp ca 1 decimeter rapsolja i en kastrull på hög värme tills det börjar "krusa" på ytan (det går rätt snabbt så håll koll). fritera äppleskivorna tills gyllene - ta upp dem med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. salta med lite flingsalt.
  5. torka av lammkotletterna med hushållspapper och salta och peppra varje sida, bryn dem på hög värme i olivolja i en stekpanna tills bägge sidor har färg. lägg över dem i en ugnsform tillsammans med skivad vitlök och timjan och sätt in i ugnen i ca 7-10 minuter på 150 grader eller till 56-58 grader innertemperatur. ta ut och låt vila under folie i ca 10 minuter.
  6. under tiden kan du göra brysselkålen - skär dem på mitten och stek hastigt på hög värme i smör och lite rapsolja. rör om ofta och salta. den är klar när den är lite gyllene och förkolnad (charred) här och där.
  7. ta av brysselkålen och sätt tillbaks kastrullen med pumpapurén på den varma plattan och rör om så den snabbt värms upp igen.
servering: lägg upp linser, brysselkål, lamm, äpplechutney, friterat äpple och pumpapuré på varje tallrik. servera med grönsallat och pumpapurén i en såssnipa (om det blir något över dvs).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar