Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-03-18

grytbröd med russin och mandel (the no fail bread)

jag hade bakat massa sirapslimpor som smakade som skogaholmslimpor (alltså älska skogaholmslimpa med o´boy) som min kille inte riktigt tyckte var sådär jätteroliga men som han ändå fick äta dagarna i ända för jag tänkte inte baka nytt förrän de var uppätna men så SKEDDE UNDRET! brödet var uppätet och det var dags att göra ett grytbröd AKA min killes favoritbröd. ps. detta räknas knappt som bakning för man rör bara ihop en smet och låter det sköta sig självt i ugnen. ingen knådning, vikning etc krävs.

grytbröd
ingredienser:
 • ca 7 dl vetemjöl (manitoba cream eller vetemjöl special funkar också)
 • 1 tesked torrjäst
 • 1 matsked salt
 • ca 4-5 dl varmt vatten
 • bonusingredienser: 1 matsked rinnande honung, 1 dl havre- eller komjölk eller naturell yogurt - detta är inte nödvändigt men gör brödet saftigare
 • eventuell fyllning som frön, nötter, torkad frukt, torkade kryddor & örter, osttärningar, smaksatt olja m.m
GÖR SÅ HÄR:
 1. ta fram en bunke och ha i mjöl, torrjäst, salt och eventuell fyllning (jag blandade i hackad mandel och russin). häll i varmt vatten och rör om (vill du ha i honung och mjölk/yogurt så häll i detta nu också). degen ska bli en geggig lös smet, typ samma konsistens som pesto. är degen för torr kan du hälla i mer vatten - är den för lös pudra över lite mer mjöl och rör om tills det är en bra gegga.
 2. täck med plastfolie och låt jäsa 12-18 timmar (jäs över natten så har du färskt bröd till frukost).
 3. när den jäst klart sätter du in en ugnstålig kastrull/gryta med lock i ugnen på 240 grader i 30 min. under tiden häller du ut degen på väl mjölat underlag och låter den vila. 
 4. när det gått 30 min tar du ut den heta kastrullen ur ugnen (bränn dig inte!) och stjälper i degen. sätt på locket och in i ugnen i 30 min.
 5. när tiden gått ut tar du av locket på kastrullen och låter den stå ytterligare 15 minuter i ugnen.
servering: låt brödet vila på galler i minst 10 minuter innan du skär upp det. ät med massa smör och god ost! skiva upp resten av brödet och frys in om du inte ska äta allt på momangen. 

bonustricks: till halloween blandade jag i svart karamellfärg i degen tills den blev grå och sen droppade jag över röd, gul och svart karamellfärg innan den sattes på jäsning - då blev det ett rymdbröd a la degobah.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar