
grytbröd
ingredienser:
- ca 7 dl vetemjöl (manitoba cream eller vetemjöl special funkar också)
- 1 tesked torrjäst
- 1 matsked salt
- ca 4-5 dl varmt vatten
- bonusingredienser: 1 matsked rinnande honung, 1 dl havre- eller komjölk eller naturell yogurt - detta är inte nödvändigt men gör brödet saftigare
- eventuell fyllning som frön, nötter, torkad frukt, torkade kryddor & örter, osttärningar, smaksatt olja m.m
- ta fram en bunke och ha i mjöl, torrjäst, salt och eventuell fyllning (jag blandade i hackad mandel och russin). häll i varmt vatten och rör om (vill du ha i honung och mjölk/yogurt så häll i detta nu också). degen ska bli en geggig lös smet, typ samma konsistens som pesto. är degen för torr kan du hälla i mer vatten - är den för lös pudra över lite mer mjöl och rör om tills det är en bra gegga.
- täck med plastfolie och låt jäsa 12-18 timmar (jäs över natten så har du färskt bröd till frukost).
- när den jäst klart sätter du in en ugnstålig kastrull/gryta med lock i ugnen på 240 grader i 30 min. under tiden häller du ut degen på väl mjölat underlag och låter den vila.
- när det gått 30 min tar du ut den heta kastrullen ur ugnen (bränn dig inte!) och stjälper i degen. sätt på locket och in i ugnen i 30 min.
- när tiden gått ut tar du av locket på kastrullen och låter den stå ytterligare 15 minuter i ugnen.
bonustricks: till halloween blandade jag i svart karamellfärg i degen tills den blev grå och sen droppade jag över röd, gul och svart karamellfärg innan den sattes på jäsning - då blev det ett rymdbröd a la degobah.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar