Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-03-11

Kikärtsoppa med fänkålsfrö, krutong & bacon + kroppkakor med svamp, smör, lingon & bacon

denna middagen blev NOM trots att vi hade ca 5 ingredienser hemma så blev det en finfin trerätters ändå (vi fick jordgubbsglass till dessert, direkt från konsums frysdisk, score!). så här kommer dagens budgetrecept och vitsen är att man kan modifiera dem rätt friskt beroende på vad man har hemma. maten är vegetarisk i grunden och det var så min snygge karl åt det men jag kunde inte hejda mig utan stekte upp bacon i en egen panna och lade till.
det räcker till 2 stora portioner om man äter rätterna var för sig och 4 portioner om man äter dem som tvårätters.

kikärtsoppa med fänkålsfrö och krutong
ingredienser 2 portioner:

  • ca 5 dl hemmakokade kikärtor alt ca 2 zeta kikärtsburkar (eller motsvarande mängd av cannelinibönor eller vita bönor)
  • 1 skalad och grovt skivad morot (eller något annat sött, tex 1 dl burkmajs)
  • 2 decimeter skivad purjolök alt 1 gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • grekisk yoghurt
  • vitvinsvinäger
  • grönsaksbuljong/fond
  • smör
  • gammalt bröd uppskuret och rostat i panna = krutongerna
  • ev bacon/fejkon
  • kryddor: salt, peppar, svartpeppar, fänkålsfrö (eller dillfrö eller kummin beroende på vad du har hemma och hur mycket lakritssmak du gillar - om du vill vara safe kan du skippa att blanda ner det i soppan och istället blanda kryddan i lite yogurt som du sen klickar över soppan för då kan man justera smaken efter eget tycke. eller så använder du bara salvia och rosmarin istället.)
GÖR SÅ HÄR:

  1. Smält smör och lite olivolja i en stor kastrull på medelhög värme. När smöret tystnar slänger du i skivad morot och skivad purjo och rör om. Låt löken bli lätt genomskinlig - ha då i kikärtorna + skivad vitlök + en nypa salt + lite torkad salvia.
  2. Efter 30 sekunder häller du i vatten så att det täcker allting + 1 grönsaksbuljongtärning. Sätt på lock och låt sjuda.
  3. Mixa soppan slät efter ca 15 minuter och smaka av med 1 matsked dijonsenap, svartpeppar, 1/2 tesked mortlade fånkålsfrön, 1 matsked vitvinsvinäger och 1 dl grekisk yoghurt. Smaka av och justera balansen. Ha i mer vätska om du tycker konsistensen är för tjock och mixa soppan en sista gång innan servering. Häll upp i skålar och lägg några krutonger + baconstrimlor överst.
kroppkakor med svamp, timjan & rårörda lingon
ingredienser 2 portioner:

  • ca 5 kalla potatisar, skalade och kokta
  • ca 1 dl valfritt mjöl
  • ca 1/2 dl valfri mjölk
  • 1 ägg
  • smör
  • kryddor: salt, peppar, muskot
  • fyllning: stekt finhackad svamp + gul lök + timjan
GÖR SÅ HÄR:

  1. Mosa eller pressa potatisen och kläck i ett ägg, salta, peppra och pudra över lite muskot. Rör om och häll i 1 matsked mjölk och 1/2 dl mjöl. Rör om och justera mängd vätska och mjöl tills det blir en finfin potatisdeg - prova genom att ta upp en klick och rulla mellan händerna som en köttbulle - håller det ihop så är det perfa.
  2. Rulla tennisbollsstora bollar av potatisdegen och gör en grop i mitten av varje boll som du fyller med (uppstekt och svalnad) lök/svamp/timjanmix. Knip ihop gropen och rulla så att fyllningen täcks. Blir du för geggig om händerna kan du fukta dem i kallt vatten.
  3. När alla kroppkakor är klara häller du dem försiktigt ned i en stor kastrull med sjudande vatten. De är klara när de flyter upp till ytan vilket tar ca 10-15 min. Ta upp de klara kroppkakorna med en hålslev och lägg dem att vila på en tallrik.
  4. Ta en stor stekpanna och sätt i en rejäl klick smör - stek några kroppkakor åt gången och se till att varje sida blir gyllene. Servera med smöret från pannan, rårörda lingon, eventuell fyllning som blivit över samt bacon om du tycker the swine is divine.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar