
det räcker till 2 stora portioner om man äter rätterna var för sig och 4 portioner om man äter dem som tvårätters.
kikärtsoppa med fänkålsfrö och krutong
ingredienser 2 portioner:
- ca 5 dl hemmakokade kikärtor alt ca 2 zeta kikärtsburkar (eller motsvarande mängd av cannelinibönor eller vita bönor)
- 1 skalad och grovt skivad morot (eller något annat sött, tex 1 dl burkmajs)
- 2 decimeter skivad purjolök alt 1 gul lök
- 4 vitlöksklyftor
- grekisk yoghurt
- vitvinsvinäger
- grönsaksbuljong/fond
- smör
- gammalt bröd uppskuret och rostat i panna = krutongerna
- ev bacon/fejkon
- kryddor: salt, peppar, svartpeppar, fänkålsfrö (eller dillfrö eller kummin beroende på vad du har hemma och hur mycket lakritssmak du gillar - om du vill vara safe kan du skippa att blanda ner det i soppan och istället blanda kryddan i lite yogurt som du sen klickar över soppan för då kan man justera smaken efter eget tycke. eller så använder du bara salvia och rosmarin istället.)
- Smält smör och lite olivolja i en stor kastrull på medelhög värme. När smöret tystnar slänger du i skivad morot och skivad purjo och rör om. Låt löken bli lätt genomskinlig - ha då i kikärtorna + skivad vitlök + en nypa salt + lite torkad salvia.
- Efter 30 sekunder häller du i vatten så att det täcker allting + 1 grönsaksbuljongtärning. Sätt på lock och låt sjuda.
- Mixa soppan slät efter ca 15 minuter och smaka av med 1 matsked dijonsenap, svartpeppar, 1/2 tesked mortlade fånkålsfrön, 1 matsked vitvinsvinäger och 1 dl grekisk yoghurt. Smaka av och justera balansen. Ha i mer vätska om du tycker konsistensen är för tjock och mixa soppan en sista gång innan servering. Häll upp i skålar och lägg några krutonger + baconstrimlor överst.
ingredienser 2 portioner:
- ca 5 kalla potatisar, skalade och kokta
- ca 1 dl valfritt mjöl
- ca 1/2 dl valfri mjölk
- 1 ägg
- smör
- kryddor: salt, peppar, muskot
- fyllning: stekt finhackad svamp + gul lök + timjan
- Mosa eller pressa potatisen och kläck i ett ägg, salta, peppra och pudra över lite muskot. Rör om och häll i 1 matsked mjölk och 1/2 dl mjöl. Rör om och justera mängd vätska och mjöl tills det blir en finfin potatisdeg - prova genom att ta upp en klick och rulla mellan händerna som en köttbulle - håller det ihop så är det perfa.
- Rulla tennisbollsstora bollar av potatisdegen och gör en grop i mitten av varje boll som du fyller med (uppstekt och svalnad) lök/svamp/timjanmix. Knip ihop gropen och rulla så att fyllningen täcks. Blir du för geggig om händerna kan du fukta dem i kallt vatten.
- När alla kroppkakor är klara häller du dem försiktigt ned i en stor kastrull med sjudande vatten. De är klara när de flyter upp till ytan vilket tar ca 10-15 min. Ta upp de klara kroppkakorna med en hålslev och lägg dem att vila på en tallrik.
- Ta en stor stekpanna och sätt i en rejäl klick smör - stek några kroppkakor åt gången och se till att varje sida blir gyllene. Servera med smöret från pannan, rårörda lingon, eventuell fyllning som blivit över samt bacon om du tycker the swine is divine.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar