Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-03-15

nötiga bollar på mungbönor, rostade solrosfrön & gräslök

jag brukade ha otur med bönbaserade köttbullar och burgare. de blev liksom för rinniga och höll inte ihop när man stekte dem - men sen började jag ha i frön eller nötter i smeten och då funkade det finfint. passa på att göra flera bollar åt gången för det är sjukt praktiskt att frysa in och ha till hands när man blir sugen på meatball soup eller klassisk spagetti & köttbullar.
  
ps. en ursäkt riktas till känsliga läsare i och med att jag säger balls eller bollar, men i malmö där jag bor säger folk BULLAR till frallor och i norrland där jag kommer från säger folk BULLAR till kanelsnäckor, så det är mycket förvirring angående detta ord. alltså funkar bollar eller balls tycker jag när det gäller allehanda sorter av ickeköttiga köttbullar.

ps2. detta recept är höftat då det går ut på att hälla ner saker i en matberedare och mixa tills det blir till en fast smet som går att rulla bollar av. tillsätt alltså ingredienserna lite pö om pö och tillsätt mer frön och cornflakes om smeten blir för lös. stirra dig alltså inte blind på mängderna.

nötiga bollar på mungbönor, rostade solrosfrön & gräslök
ingredienser ca 10-20 bollar beroende på hur stora du rullar dem
  • ca 5 dl mungbönor (torkade mungbönor finns i de flesta matbutiker, men pallar du inte koka upp egna så byt ut mot 1/2 burk kikärtor + 1/2 burk sojabönor)
  • ca 3 dl solrosfrön
  • 2 ägg
  • ca 2 dl cornflakes
  • hackad gräslök (2 frysta paket gräslök från findus om du ej har färsk gräslök. om du ska äta bollarna till potatis kan du köra 1 paket gräslök + 1 paket dill. notering: ica har dock billigast frysta örter under sitt eget märke men de finns å andra sidan bara på icabutikerna
  • kryddor: salt, rosépeppar och/eller grönpeppar 
 GÖR SÅ HÄR:
  1. rosta hälften av solrosfröna i en torr stekpanna tills de låter "pop pop knäpp" och är gyllene.
  2. ta fram din hushållsmixer (alt stor skål om du använder stavmixer) och blanda ner gräslök, ägg, bönor, rostade frön, cornflakes och nymald peppar. mixa till en smet. häll i de orostade solrosfröna och mixa igen. är smeten för lös häller du i lite mer frön och cornflakes tills konsistensen är fast nog att göra bollar av. när du tycker smeten är bra kan du göra ett stekprov med en rullad boll - funkar det bra så kör på med resten, annars får du justera smeten lite till nemas problemas.
  3. rulla golfbollsstora bollar av smeten och stek på medelhög värme i en stekpanna med olivolja. stek inte för många bollar åt gången utan se till att du kan skaka om pannan (försiktigt) då och då så att alla bollar kan rulla runt och få färg på varje sida. när de är gyllenbruna är de klara! 
servering: servera till allt från nudelsoppor och pastarätter till rostade rotfrukter, potatis, lingon och gräddsås. givetvis kan man modifiera smaken på bollarna och skippa gräslöken och istället tillsätta tex mozzarella, timjan, rosmarin, kalamataoliver, vitlök, persilja, fänkålsfrö, chipotle, koriander etc eller så kan man servera dem med bacon om man vill ha kött till. själv åt jag dem som ovan med misobräserad svamp & sojabönor, sötpotatisrulle samt råriven rättika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar