Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-11-11

Pissaladiére - den franska pizzan





En av mina favoriträtter är pissaladiére - en sorts fransk minipizza med karamelliserad lök, timjan, svarta oliver och sardeller. Så sjukt gott, "som Côte d'Azur på ett litet fat" som någon skön matgubbe säkert har sagt någon gång. Brödet kan man antingen göra själv med mjöl, vatten och lite olivolja eller så gör man det (hellre) med färdig smördeg, enkelt och snabbt. Gillar du inte sardeller kan du skippa dem och bara ha lök och oliver, eller så gör du min vegofavorit som är skivad frukt med smulad ädelost eller st agur. Herre vad gott!
Servera tillsammans med en blandad grönsallad och gott vin eller öl. Använder du fryst smördeg så köp den med stora hela ark - då kan du snabbt göra en pissaladiére med lök, sardeller och oliver och en med frukt och ost. sedan skär man bara upp det i bitar och låter folk plocka hur de vill. Funkar alltid, är minimalt med jobb, perfekt festmat och alla älskart! 

Vegetariskt: Gör versionen med frukt och ädelost. Eller skippa sardellerna och kör bara lök med oliver och timjan. Supergott det med.

Pissaladiére
ingredienser 1 ark ca 8 portioner:
  • 1 ark smördeg 
  • 1 burk sardeller
  • ca 10 gula lökar
  • timjan (torkad eller färsk är upp till dig)
  • 1 burk urkärnade kalamataoliver
  • olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • alternativ topping: Skivad frukt som nektarin, päron, äpplen och god mögelost som st agur, gorgonzola eller svensk ädelost. Skivade fikon och päron med getost är också himmelskt, alternativt finriven rödbeta med getost, honung och rosmarin.
 GÖR SÅ HÄR:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rulla ut smördegsarket på en bakpappersklädd ugnsplåt. Nagga med en gaffel.
  3. Skiva löken i tunna skivor och stek tillsammans med 1 tsk timjan i olivolja på medelvärme i en kastrull eller stekpanna tills löken är genomskinlig och nästan krämig.
  4. Förgrädda smördegen i mitten av ugnen 10 minuter, ta ut och lägg på ett lager lök, sedan sardeller och sist oliver. Sätt in i ugnen igen i 10 minuter. Det är klart när det är lite gyllene och krispigt.
Notering: Vill du ha frukt & osttopping istället skär du bara frukten i skivor och lägger på tillsammans med osten i steg 4.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar