Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-03-26

puffigt friterad tofu med sallad x3 & srirachamayo eller: "vi har inget hemma"-rester i japansk stil

ok sista middagen innan lön blev ännu ett hopkok av vad som fanns kvar i skafferiet. denna
gång med lite japansk stil. först skulle jag bara steka tofubiten som fanns kvar men så halleluja hittade jag en liten ölburk längst in i skafferiet! alltså blev det tofutempura som smakade mycket bättre än vad jag hade förväntat mig. och det var ju bra. eller: thats a good thing som martha stewart skulle sagt.

puffigt friterad tofu med sallad x3 & srirachamayo
ingredienser 2 portioner
 • 1/2 flaska rapsolja
 • 2 skivor rimmad lax (kan uteslutas)
 • 1 avokado
 • 1 liten bit rättika
 • 1 broccolistam
 • kortkorningt ris eller råris (jag använde svart quinoa här på bilden för riset var slut men det blev inte lika gott)
 • svarta och vita sesamfrön
 • sesamolja
 • japansk soyasås
 • tofutempura: 1/2 paket fast naturell tofu, 1 liten burk öl av aletyp, ca 2-3 dl valfritt mjöl, en nypa salt, gurkmeja, malet korianderfrö, pyttelite kryddpeppar
 • srirachamayo: 2 matskedar grekisk yogurt, 1 matsked majonäs, pepparrot, srirachasås (eller valfri chilisås), 1 tesked japansk soyasås
 • omelett: 2 ägg, 1 matsked gräslök, socker (kan också uteslutas)
GÖR SÅ HÄR:
 1. lägg laxen i en saltlag med 5 dl vatten + 2 matskedar salt. se till så att vattnet täcker laxen. sätt åt sidan. 
 2. koka riset efter instruktioner på förpackning. när det är klart häller du ut det i ett durkslag och låter svalna.
 3. blanda tempurasmeten: ta fram en skål och häll i ca 2 dl mjöl + kryddor + en liten burk öl. blanda med en gaffel - det ska vara lite klumpigt och geggigt. sätt in i kylen.
 4. skölj och skiva tunt rättika och broccolistammen. broccolistammens skott kan du spara och lägga åt sidan så länge. avokadon skivar du enkelt genom att dela den i 2 delar och sedan skära i tunna skivor direkt i skalet. gröp sedan ur med en stor sked så har du färdiga skivor. lägg upp den skivade rättikan i en skål och broccolin i en annan - ringla sesamolja över broccolin och strössla över vita sesamfrön.
 5. rosta svarta sesamfrön (eller nigellafrön) i en torr stekpanna tills de luktar lite nötigt. låt svalna och strössla sedan över rättikan. 
 6. skär tofun i centimetertjocka stavar. torka av dem på hushållspapper och krydda med koriander.
 7. ta fram en medium kastrull och fyll den med ca 10 cm rapsolja. sätt på hög värme. när det krusar sig lite på ytan kan du provfritera! ta fram de sparade broccoliskotten och lägg i en. när den blir gyllene kan du slänga i resten (obs de ska ej bli brända, oljan ska ej ryka, då är den för het och du får dra av den från plattan och vänta lite). när de ser lagomt krispiga ut tar du upp dem med hålslev och låter rinna av på hushållspapper. 
 8. ta fram tempurasmeten och doppa några tofustavar i smeten - sätt ner dem i frityroljan och låt bli gyllene och puffiga. ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper precis som med broccoliskotten. upprepa tills all tofu är friterad.
 9. blanda äggen i en liten skål med 1 1/2 teskedar socker och gräslök. stek upp i stekpanna med lite rapsolja. omeletten ska ej bli bränd utan är klar när äggvitan precis börjat stelna på ytan. då tippar du stekpannan lite och rullar ihop omeletten med hjälp av en stekspade. lägg upp omelettrullen på en skärbräda och skär till munsbitar.
 10. blanda ingredienserna till srirachamayon och smaka av till önskad styrka.
servering: torka av den rimmade laxen. ta fram tallrikar och lägg upp ris, rättika, broccoli, avokado, tofutempura, lax och omelettskivor. strössla över friterade broccoliskott och eventuellt rostad lök eller överblivna tempurasmulor. klicka ut en bit srirachamayo med svarta sesamfrön över och ät med japansk soyasås. gott!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar