Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-03-11

snabb vegmiddag: halloumi med blomkålspuré, blomkålskrisp, balsamicokräm och sallat

 jag hade 40 minuter att göra middag för min fräsiga kille skulle iväg till ett tåg så det blev halloumi med blomkål x 2 och sallad. väldigt gott och enkelt att göra. och himla mycket piffigare än en tallrik med cornflakes - ok även om cornflakes går liiiite snabbare att göra än detta jag erkänner.

halloumi med blomkål x2, balsamicokräm och sallad
ingredienser 2 portioner:

  • 1 litet blomkålshuvud eller 1/2 stort
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • olivolja, smör
  • valfri mjölk (jag använde osötad havremjölk - använd inte sojamjölk för det blir alldeles för sött)
  • 1 halloumi
  • ca 2 dl balsamicovinäger
  • valfri grön sallat (jag körde en sån slackig färdigmixad sallatspåse med mangold, spenat & ruccola)
GÖR SÅ HÄR:

  1. skiva blomkålen i tunna skivor och hacka löken. spara några små skivor blomkål till krispet.
  2. ta fram en medelstor kastrull och ringla i lite olivolja, sätt på medelhög värme och släng i en klick smör + blomkål + lök + pressad vitlök när det blivit varmt. rör om. häll mjölk över blomkålen så det precis täcker. salta och peppra och låt puttra under lock
  3. häll i balsamicovinägern i en liten kastrull på medelhög värme, låt puttra och reducera tills det blivit som en semitjock kräm. ställ åt sidan.
  4. skölj salladen och låt rinna av.
  5. ta fram en liten stekpanna och stek de små skivorna blomkål i olivolja på medelhög värme tills de blivit gyllenbruna och lite krispiga, låt rinna av på hushållspapper. sänk värmen på pannan, häll i mer olivolja och använd för att steka halloumin.
  6. dela halloumin på bredden i 2 delar så den blir hälften så tjock och stek på låg till medelhög värme några minuter på varje sida tills de är gyllene.
  7. ta av kastrullen med blomkål från plattan och mixa slätt till en puré med mixerstav, smaka av med ev mer salt och peppar efter tycke. blir det för tjockt kan du hälla i lite mer mjölk och mixa igen.
montering: lägg upp blomkålspuré, blomkålskrisp, halloumi och sallad på tallrik och ringla över balsamicokrämen. KLART!

bonustricks! om det blir puré över kan du dryga ut det med mer mjölk eller buljong och äta som soppa nästa dag med exempelvis ädelost & balsamicokräm eller en klick dijon & baconsmulor eller tryffelolja och gröna ärtor. NOM!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar