Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-03-21

vietnamesiska sommarrullar med morot, purjo & svamp!


en annan rätt som är bra när man inte har så mycket roligt hemma förutom lite rester är sommarrullar! det är som cannellonins kalla kusin som nyss är hemkommen från en asiatisk semester. själva rullarna består av rispapper som finns i asiatiska livsmedelsbutiker eller i välsorterade svennesupermarkets. hittar du inget rispapper eller hatar asiatisk mat med varje cell i din kropp kan du istället köpa färska lasagneplattor som du kokar al dente och rullar ihop med stekt morot, purjo, svamp och vitlök. häll lite tomatsås + riven ost över och kör in i ugnen så har du just cannelloni! mat i rulle ÄR bäst. 
men nu handlar det alltså om sommarrullarna och kom ihåg att nästan vilka rester som helst funkar; strimlade rotfrukter och potatis som du försteker med lite sesamfrön, pocherad/ångad fisk och skaldjur, fläsk, tofu, sallad, groddar, nudlar etc. så länge fyllningen är kall när du ska göra rullarna funkar nästan allt.

sommarrullar
ingredienser 2 portioner
 • 1 förpackning rispapper
 • 3 morötter
 • en stor handfull svamp
 • 1 decimeter purjolök
 • 1 decimeter rättika (eller några rädisor)
 • svarta och vita sesamfrön
 • japansk soya (kikkoman funkar alltid om du är osäker)
 • sesamolja (finns i de flesta vanliga butiker på "asiatiska" hyllan)
 • rostad lök
 • valfria såser: wasabitångrom, sriracha chilisås, svart bönsås, fisksås (har du ingen specialbutik i närheten finns de flesta såser i blue dragons och santa marias sortiment i nästan alla vanliga matbutiker)
GÖR SÅ HÄR:
 1. skölj morot + svamp + purjo + rättika och lägg ner i en matberedare (eller i en stor skål om du använder handmixer).  mixa snabbt till bitar och häll ner lite soyasås och sesamolja och smaka av. då är fyllningen klar! (egentligen ska man skära julienne av allt men jag tycker det blir svårare att bita av rullarna då i munsbitar då så jag gör det enkelt för mig genom att mixa allt istället.)
 2. blöt rispapprerna genom att lägga 2-3 stycken i en stor tallrik med vatten. efter ca 30-60 sek är de mjuka och genomskinliga och redo att användas. blötlägg fler rispapper alltefter de tar slut.
 3. lägg upp ett rispapper på en tallrik och klicka ut ca 3 matskedar av grönsaksröran i ena kanten. vik över kortsidorna och sedan breddsidan över fyllningen och rulla sedan ihop som en rulle. precis som man rullar ihop en tortilla alltså fast lite mer försiktigt (se videon ovan). går något rispapper sönder så oroa dig inte - prova rulla med dubbla rispapper eller var bara lite mer försiktig - kom ihåg att det inte är någon brådska eftersom maten är kall. det brukar räcka med 4 stora rullar per person.
servering: lägg upp rullarna på tallrikar, strössla över sesamfrön och klicka ut lite chilisås på varje rulle. lägg på lite rostad lök också om du gillar det. servera med olika goda såser och eventuellt lite färska groddar. kan ätas med händerna om du har ett fast grepp! 

bonustricks: pallar du inte göra någon rulle alls eller har barn/partner som geggar ner hus och hem så kan du göra fyllningsröran och äta som en stir-fry till ris eller nudlar istället. funkar minst lika bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar