Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-03-17

st patricks day firas med sötpotatis, spenat & fetaostkräm (och massa guiness)



idag är det st patricks day vilket betyder att man får dricka sjukt mycket öl och låtsas vara irländsk. passande nog brukar jag göra en rätt som ser ut som den irländska flaggan och som funkar bra till nötkött, kryddig korv, kyckling, belugalinser eller rökt tofu. givetvis kan man äta den som den är också.

sötpotatis med spenat och fetaostkräm
ingredienser 2 portioner
  • 2 stora sötpotatisar
  • 3 dl grekisk yogurt
  • god fetaost (chevré går också bra)
  • 1 påse bladspenat
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 schalottenlök
  • 1 tesked rinnande honung
  • en skvätt citronsaft
  • kryddor: salt, svarteppar, timjan
GÖR SÅ HÄR:
  1. sätt ugnen på 200 grader. skölj potatisen och skär i klyftor (du behöver inte skala). lägg i en skål och ringla över olivolja. massera in oljan så alla potatisklyftor täcks och häll över allt på en bakplåt. krydda med salt, peppar och timjan. sätt in i ugnen ca 20-30 min. kolla om potatisen är färdig med en gaffel.
  2. använder du fryst spenat så tina 1/2 påse spenat och pressa ur vätskan. använder du färsk spenat så skölj den noga. hetta upp olivolja och lite smör i en kastrull. släng i spenaten när smöret smält och pressa i 2 vitlöksklyftor. rör om och smaka av med salt och en liten skvätt citronsaft alt äppelcidervinäger.
  3. ta fram en skål och blanda yogurten med smulad fetaost och 1 finhackad schalottenlök. rör om och smaka av med lite honung och nymald svartpeppar. använder du getost istället för feta kan du ha i lite mer honung. var försiktig med saltet iom att ost är salt i sig.
servering: ät som det är eller med  något av förslagen ovan. blir det rester över kan du göra om det till en potatisgratäng! nom.

bonustricks: HÄR är några riktiga irländska recept.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar