Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-03-20

TAPAS! eller: när man har en bunt fina råvaror men för lite av varje för att de ska kunna bli en enhetlig rätt








de här tapasarna, som jag serverade tillsammans på en tallrik - började jag egentligen med i går kväll för vi skulle äta det till middag, men så kom massa saker emellan så det slutade med att vi bara åt potatisklyftorna och sparade resten tills idag. dock hade allting stått och dragit åt sig av alla goda smaker över natten så det var bara positivt (och gick supersnabbt!), när jag väl lagade klart tapasarna till dagens lunch.

ps. jag delar upp receptet så om du bara vill göra 1 grej så slipper du tjafsa igenom hela texten.

en handfull tapas
ingredienser 4 portioner
  • svamp med bakad vitlök: 2 stora nävar champinjoner, persilja, gräslök, 4-5 vitlöksklyftor
  • lök med brynt smör: 8 gula lökar, ca 25 gram smör
  • bön&nötbollar med tomatsås: nötbollar efter recept HÄR, samt 1 burk hela konserverade tomater, 2 dl vitt vin, 1 dl grönsaksbuljong, en nypa socker (+ ev några sardeller)
  • grillad sallad med ost: 1 kvartat isbergssalladshuvud, manchego-ost (jag har dock blå kornblomst här för jag hade glömt bort att jag hade ätit upp all manchego)
  • kikärt&paprikasallad: 2 burkar kikärtor eller ca 5 dl hemkokta, 2 gula paprikor, 1/2 jalapenopeppar, 1 matsked tomatpuré, paprikapulver, spiskummin, malen korianderfrö, en skvätt citronsaft (+ ev 1 färsk stekt chorizo utan skinn)
  • till samtliga: olivolja och havssalt
GÖR SÅ HÄR:
  1. sätt ugnen på 175 grader.
  2. skär de oskalade lökarna nästan helt igenom i 2 delar, men spara roten så de hålls ihop. sätt dem på folieklädd ugnsplåt och in i ugnen i 2 timmar. sänk sedan värmen till ca 90 grader och kör 1 timme till tills de är gyllenbruna och helt smörigt mjuka. under den sista timmen kan du sätta in 5 oskalade vitlöksklyftor, strimlad paprika + svamp i ugnen. lägg den osköljda svampen med foten nedåt/åt sidan på folie och sätt in bredvid löken. svampen ska bli lite skrynklig och torr på ytan, målet är att en del av vätskan ska dras ut. paprikan ska däremot bli lite svart på kanterna och dofta gott. då är den klar. vitlöken ska bara precis bli mjuk i sitt skal så det är viktigt att du kollar allt då och då.
  3. under tiden gör du tomatsåsen som ska puttra nästan lika länge som löken är i ugnen (samt nötbollarna vars recept finns HÄR, men du kan skippa nötbollarna och bara äta såsen som den är alternativt lägga några sardeller över såsen precis vid servering - sjukt gott!). ta fram en kastrull och hetta upp några matskedar olivolja, häll i tomaterna + vinet + grönsaksbuljongen + socker. låt puttra på lägsta värmen utan lock i 2 timmar tills såsen reducerat rejält, häll i mer vatten då och då och smaka av så det ej blir för koncentrerat.
  4. ta fram en stekpanna och hetta upp olivolja, häll i kikärtorna, tomatpuré, strimlad jalapenopeppar och kryddor. lägg i den rostade paprikan och rör om. smaka av och ha eventuellt i mer tomatpuré, olivolja och kryddor. ställ åt sidan.
  5. skölj ur stekpannan och häll i mer olivolja, sätt på hög värme och lägg i svampen. skala och skiva den ugnsrostade vitlöken och lägg ned i pannan tillsammans med en matsked klippt gräslök och persilja. rör om tills glansigt gyllene och ställ åt sidan.
  6. sätt en liten kastrull eller stekpanna på den varma plattan och klicka i smöret. låt bli brunt och nötdoftande, det tar bara någon kort minut. häll genast upp i en såspipa eller skål så smöret ej blir bränt.
  7. sätt ugnen på S och dra upp värmen till 200. lägg den klyftade isbergssalladen i foliepapper och kör in högt upp i ugnen 2-5 minuter eller tills den börjar bli lite svart i kanterna. ta ut och ringla lite olivolja  + riv manchego över.
servering: nu är allt klart och du kan lägga upp! lägg upp löken först och häll det brynta smöret över, klicka sen ut nötbollarna med tomatsås, svamp, isbergssallad och kikärtor&paprika. ställ fram en korg med färskt bröd och smör till. hinner något bli kallt så sätt bara in det i ugnen en snabbis. det ska vara lite småvarmt så det är ingen big deal om det inte är vulkanhett.

bonustricks: samtliga dessa smårätter funkar finfint att äta var för sig till tex pasta, rostad potatis eller bara tillsammans med ett gott bröd och vin. nom!

OBS! det grymma löktricket med smör kommer från saltimportens recept HÄR på bon appetit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar