
strömming med vitlök, dill, rödbetor, rimmad gurka & surdegskrutonger
ingredienser 2 portioner
- 8 strömmingfiléer
- 2 vitlöksklyftor
- 3 stora rödbetor (eller potatis)
- 1/2 gul lök
- 1/4 gurka på längden
- surdegsbröd (eller vanlig toast)
- 1 1/2 kycklingbuljongtärningar/fond
- 1 citron
- färsk dill
- olivolja
- salt
- sätt ugnen på 200 grader.
- koka upp 1 liter vatten med kycklingbuljong + salt + saften från 1 citron + 1/2 dl olivolja.
- skölj rödbetorna och skiva tunt på mandolin (eller med osthyvel). skiva en halv lök. lägg rödbetorna och löken i en ugnsform och häll över varma buljongen så det täcker betorna. sätt in i mitten av ugnen ca 30 minuter eller tills betorna är mjuka.
- skär gurkan på längden med en skalare eller osthyvel till långa skivor. fyll en skål med vatten och 1 matsked salt + 1 matsked socker. rör om och lägg i gurkan. ställ åt sidan.
- skölj strömmingen och lägg dem med skinnsidan uppåt på en bakplåtspapperklädd plåt, toppa med hackad vitlök + salt + olivolja.
- när rödbetorna är mjuka - ta ut dem ur ugnen och sätt in plåten med strömming. sätt ugnen på S och ta ut strömmingen efter 4-5 minuter, de ska precis blivit lite böjda och gyllene på kanterna vilket går supersnabbt med sån liten fisk.
- sätt brödet i brödrosten.
- ta upp gurkskivorna och skölj av. låt torka på hushållspapper eller en tidning.
- ta det rostade brödet och dela det i munsbitar. stek i lite olivolja på hög värme tills det är krispigt gyllene.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar