Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-04-02

bondens egen tallrik: strömming med vitlök, dill, rödbetor, rimmad gurka & surdegskrutonger

häromdagen kom jag från hemköp med 8 strömmingfiléer + en vikengurka för 10 spänn. värsta kapet tänkte jag och fortsatte fundera på hur jag skulle äta upp det. i och med att jag älskar sardeller och sardiner så bestämde jag mig för att grilla strömmingen i ugn med vitlök & olivolja, rimma vikengurkan och äta tillsammans med rödbetor, dill och surdegskrutonger. ja just ja - som ni märkt är det mycket röbetor nu och det är för att det är 1. döbilligt 2. mångsidigt 3. nyttigt och 4. jag försöker vinna över röbetan som favoritråvara efter år av hat mot sönderkokta rödbetor som i mitt tycke påminner om råa duvhjärtan. hyfsat otäckt med andra ord. så jag försöker laga det på olika sätt så jag ska sluta vara skeptiskt. för det är ju gott.

strömming med vitlök, dill, rödbetor, rimmad gurka & surdegskrutonger
ingredienser 2 portioner
 • 8 strömmingfiléer
 • 2 vitlöksklyftor
 • 3 stora rödbetor (eller potatis)
 • 1/2 gul lök
 • 1/4 gurka på längden
 • surdegsbröd (eller vanlig toast)
 • 1 1/2 kycklingbuljongtärningar/fond
 • 1 citron
 • färsk dill
 • olivolja
 • salt
GÖR SÅ HÄR:
 1. sätt ugnen på 200 grader. 
 2. koka upp 1 liter vatten med kycklingbuljong + salt + saften från 1 citron + 1/2 dl olivolja.
 3. skölj rödbetorna och skiva tunt på mandolin (eller med osthyvel). skiva en halv lök. lägg rödbetorna och löken i en ugnsform och häll över varma buljongen så det täcker betorna. sätt in i mitten av ugnen ca 30 minuter eller tills betorna är mjuka.
 4. skär gurkan på längden med en skalare eller osthyvel till långa skivor. fyll en skål med vatten och 1 matsked salt + 1 matsked socker. rör om och lägg i gurkan. ställ åt sidan.
 5. skölj strömmingen och lägg dem med skinnsidan uppåt på en bakplåtspapperklädd plåt, toppa med hackad vitlök + salt + olivolja.
 6. när rödbetorna är mjuka - ta ut dem ur ugnen och sätt in plåten med strömming. sätt ugnen på S och ta ut strömmingen efter 4-5 minuter, de ska precis blivit lite böjda och gyllene på kanterna vilket går supersnabbt med sån liten fisk. 
 7. sätt brödet i brödrosten. 
 8. ta upp gurkskivorna och skölj av. låt torka på hushållspapper eller en tidning.
 9. ta det rostade brödet och dela det i munsbitar. stek i lite olivolja på hög värme tills det är krispigt gyllene.
servering: ta en halvdjup tallrik och lägg upp lite rödbetor + rödbetsbuljong. toppa med 4 strömmingsfiléer, krutonger och färsk dill. snurra gurkskivorna lite hipp som happ och lägg på tallrikens sidor. gillar du ägg (JAG GILLAR ÄGG) kan du avsluta med att smula över ett mellanhårdkokt ägg. det blir gott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar