Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-04-03

Bräserad morotspasta med timjan, rödbetor & getost (grilled cheese del 2)


jag fortsätter på temat grilled cheese - denna gång med getost och rödbetor. älskar getost. det är dessutom snällare än komjölkost om man är känslig mot laktos. himla bra för alla och envar. denna gång åt vi det tillsammans med tunna morotsskivor som fått sjuda sig mjuka och välsmakande i olivolja, timjan och vitt vin. perfekt som grönsakstagliatelle-bas med andra ord.

bräserad morotspasta med timjan, rödbetor & getost
ingredienser 2 portioner
  • 4 stora morötter (dvs 2 per person)
  • 8 små rödbetor
  • 1/2 getostrulle
  • 2 små gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 matsked honung
  • 2 dl vitt vin
  • olivolja
  • socker
  • timjan, salt, peppar
GÖR SÅ HÄR:
  1. sätt ugnen på 200 grader.
  2. skölj rödbetorna (du behöver inte skala) och dela i klyftor, lägg dem på en bit folie och ringla över lite olivolja + en nypa salt. slå in som ett foliepaket och sätt in i ugnen i 1 timme. du kan känna efter med en gaffel efter 45 min om de är klara (om de är mjuka rakt igenom är de klara. du kan ställa hela foliepaketet åt sidan om du inte är färdig med resten så håller rödbetorna sig varma under tiden).
  3. skölj och skiva morötterna på längden med en osthyvel eller mandolin. skala och skiva löken. lägg allt i en stekpanna på medelhög värme med olivolja. rör om och tillsätt timjan och salt. det ska inte ta färg utan bara bli mjukt och karamelliserat så dra ner värmen om det blir för hett och dra pannan ifrån från plattan tills värmen gått ner. efter ca 10 min kan du tillsätta 2 dl vitt vin och låta det puttra ihop med en aning socker. det ska bli mjukt och dofta gott med lite vätska kvar i botten av stekpannan.
  4. när rödbetorna är klara öppnar du foliepaketet och lägger i några skivor getost + en matsked honung. låt foliepaketet vara öppet och sätt in det i ugnen igen i ca 5 minuter eller tills osten smält. klart!
servering: lägg upp morotspasta på en tallrik med rödbetorna överst. smula över mer getost efter tycke och servera med ett gott lantbröd & smör.

bonustricks: blir det morotspasta över är det gott att koka ihop det med lite grädde och äta tillsammans med riktig tagliatelle och massa färsk persilja.

1 kommentar:

  1. Det låter ju skiitgott therese! Det ska jag laga till mig imorgon!
    /Annika

    SvaraRadera