
Ungefär samma sak hände med kött. Jag älskar kött men kvalité är som bekant bättre än kvantitet så jag äter hellre veg i några veckor än slentrianäter kött 7 dagar i veckan - om det nu inte finns bra kött tillhanda eller inte är säsong eller inte är en korv.
Nu låter jag säkert som en douche, men om man gillar något ska man väl värna om det? Det är ungefär som att jag älskar Star Wars (obs! endast originalfilmerna) men inte vill se det tusen gånger i veckan utan ser dem kanske en gång vart tredje år. Det får liksom inte mjölkas ut och bli förutsägbart och vattnigt. För jag lovar. Oavsett om det gäller din favoritråvara eller favoritfilm så kommer det fundamentala försvinna - smak, charm & substans - om du käkar dåligt kokt potatis med ICAmalet gudvetvadkött varje dag i veckan samtidigt som du kollar på din favoritfilm och dess prequels på repeat.
Ps. Är inget heligt?!
Broccolisoppa med selleripotatis, prästost & pistagenöt
Ingredienser 2 portioner:
- 1/2 broccolihuvud
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- ca 6 selleripotatisar
- 1 dl skalade pistagenötter
- 1 dl riven prästost
- 1 grönsaksbuljongtärning eller fond
- olivolja
- smör
- 1 msk vitvinsvinäger eller 1 msk koncentrerad äpplejuice
- 1 msk japansk soyasås (typ kikkoman, obs alltså ej mushroom soy)
- salt, peppar
- Grovhacka lök och pistagenötter, hacka vitlök. Skär selleripotatis och broccoli i mindre bitar, men spara några små broccolibuketter till servering. Häll ner allt i en varm kastrull på medelhög värme med olivolja + smör + salt och rör om tills det blivit glansigt och doftar gott. Häll på vatten, riven ost, soyasås och buljongtärning, rör om och låt sjuda tills allt är mjukt, ca 15 minuter.
- Ta av kastrullen från värmen och mixa med en stavmixer eller i matberedare tills allt är slätt och lite fluffigt. Blir det för tjockt och grötigt spär du bara med vatten tills du får en lagom konsistens. Smaka av med vitvinsvinäger, salt och peppar och eventuellt 1 tesked tryffelolja om du gillart (= mer umamifest).
- Sätt tillbaks på plattan och låt sjuda upp.
Receptinfo: Denna soppa modifierade jag efter detta recept!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar