Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-04-26

Förträfflig broccolisoppa med selleripotatis, prästost & pistagenöt (och ett litet tal till potatisens ära)

Jag brukar säga att jag inte äter potatis eller att jag hatar potatis men observera dagens uppenbara bekännelse: Detta stämmer inte! Egentligen älskar jag potatis = Alltså äter jag inte vilken potatis som helst och det är här dilemmat ligger. Jag växte upp med närodlad mandelpotatis i Västerbotten med salt, smör, hemrullade köttbullar eller surströmming. Himla gott med andra ord. Sen blev jag ett bränt barn som skydde elden (läs: potatis) när jag började skolan och blev serverad gröngrå potatis som ständigt var överkokt och underkokt på samma gång. Detta fortsatte sedan på diverse lunchrestauranger när jag började jobba. Alltså började jag hata potatis och äter det bara under kontrollerade former. 

Ungefär samma sak hände med kött. Jag älskar kött men kvalité är som bekant bättre än kvantitet så jag äter hellre veg i några veckor än slentrianäter kött 7 dagar i veckan - om det nu inte finns bra kött tillhanda eller inte är säsong eller inte är en korv.

Nu låter jag säkert som en douche, men om man gillar något ska man väl värna om det? Det är ungefär som att jag älskar Star Wars (obs! endast originalfilmerna) men inte vill se det tusen gånger i veckan utan ser dem kanske en gång vart tredje år. Det får liksom inte mjölkas ut och bli förutsägbart och vattnigt. För jag lovar. Oavsett om det gäller din favoritråvara eller favoritfilm så kommer det fundamentala försvinna - smak, charm & substans - om du käkar dåligt kokt potatis med ICAmalet gudvetvadkött varje dag i veckan samtidigt som du kollar på din favoritfilm och dess prequels på repeat.

Ps. Är inget heligt?!


Broccolisoppa med selleripotatis, prästost & pistagenöt
Ingredienser 2 portioner:
 • 1/2 broccolihuvud
 • 1 gul lök
 • 2 vitlöksklyftor
 • ca 6 selleripotatisar
 • 1 dl skalade pistagenötter
 • 1 dl riven prästost
 • 1 grönsaksbuljongtärning eller fond
 • olivolja
 • smör
 • 1 msk vitvinsvinäger eller 1 msk koncentrerad äpplejuice
 • 1 msk japansk soyasås (typ kikkoman, obs alltså ej mushroom soy)
 • salt, peppar
GÖR SÅ HÄR:
 1. Grovhacka lök och pistagenötter, hacka vitlök. Skär selleripotatis och broccoli i mindre bitar, men spara några små broccolibuketter till servering. Häll ner allt i en varm kastrull på medelhög värme med olivolja + smör + salt och rör om tills det blivit glansigt och doftar gott. Häll på vatten, riven ost, soyasås och buljongtärning, rör om och låt sjuda tills allt är mjukt, ca 15 minuter.
 2. Ta av kastrullen från värmen och mixa med en stavmixer eller i matberedare tills allt är slätt och lite fluffigt. Blir det för tjockt och grötigt spär du bara med vatten tills du får en lagom konsistens. Smaka av med vitvinsvinäger, salt och peppar och eventuellt 1 tesked tryffelolja om du gillart (= mer umamifest)
 3. Sätt tillbaks på plattan och låt sjuda upp.
Servering: Häll upp soppan i tallrikar och lägg över de sparade broccolibuketterna, smula över lite pistagenötter och ringla över olivolja. Ät med ett gott bröd och smör.

Receptinfo: Denna soppa modifierade jag efter detta recept!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar