
Vegetariskt/vegan: Recept finns HÄR.
Kyckling: Välj kycklingklubbor eller kycklingbröst från Bjärekyckling eller Bosarpskyckling, alternativt majskyckling om du inte har tillgång till de andra. HÄR hittar du ställen som säljer Bjärekyckling, och HÄR Bosarpskyckling.
Tillbehör:
- Guacamole - Grovmosa mogen avokado med saften från 1/2 lime, färsk koriander, salt, 1/2 silverlök + eventuellt lite chili.
- Rostad majs - Skär av majskornen från en grillad majskolv, alternativt stek burkmajs i en het panna tills de fått lite brända fläckar. Salta med havssalt.
- Tortillas
- Gör egna efter Jonas Crambys recept längst ned eller köp färdiga och stek i
en torr het stekpanna tills de fått brända fläckar. Lägg dem sen i en fuktig kökshanduk.
Chicken Carnitas
Ingredienser:
- kycklingklubbor 1 per skalle
- 1 flaska coca-cola (ej light)
- 1 apelsin
- 1 lime
- 6 vitlöksklyftor
- 1 gul lök
- 2 msk ljus soyasås
- rapsolja
- spiskummin
- paprikapulver (ej rökt)
- malen koriander
- finmalen svartpeppar
- salt
- chilipulver eller cayennepeppar
- lökpulver
- Blanda kryddorna i en påse. Dra av skinnet på kycklingen och lägg ner i kryddpåsen. Skaka om så att all kyckling är täckt med kryddor och massera köttet så att kryddorna går in. Låt marinera i kylskåp över natten alternativt i 5-8 timmar (gör du det på morgonen är de klara att tillagas vid middagstid).
- Skär en lök i grova klyftor. Ta fram en stor kastrull och häll i rapsolja. När det blivit hett, lägg ner löken och kycklingen och bryn snabbt varje sida. Häll över Coca-cola så att det täcker + saften av 1 apelsin, saften av 1 lime, 2 matskedar soyasås och 6 grovkrossade vitlöksklyftor. Det ser inte så snyggt ut men var inte orolig - vätskan reducerar och köttet blir mört.
- Puttra utan lock på medelhög värme i 1-1 1/2 timme. Vänd kycklingen var 20e minut och ös med lite mer Coca-cola. Såsen ska bli en tjock mörk glansig smet och kycklingen så mör att köttet faller isär.
- Ta upp kycklingen och låt svalna lite, dra isär köttet med två gafflar och servera.
Jonas Crambys vetetortillas 8 stycken:
Ingredienser:
5 dl vetemjöl
1.5 teskedar bakpulver
1 tesked salt
2 teskedar vegetabilisk olja
1 dl varm standardmjölk
1.5 teskedar bakpulver
1 tesked salt
2 teskedar vegetabilisk olja
1 dl varm standardmjölk
Så gör du: Blanda samman de torra ingredienserna. Häll långsamt över den varma mjölken. Blanda till en kletig deg. Knåda på ett mjölat bord i cirka två minuter, lägg tillbaka i skålen och täck med fuktig kökshandduk. Låt vila i 20 minuter. När degen vilat färdigt delar du den i 8 delar och rullar till små bollar. Lägg på ett fat och täck och låt vila i tio minuter till. Kavla sedan ut bollarna till runda tortillabröd som du förvara övertäckta tills det är dags att tillaga dem. Stek dem i en torr stekpanna cirka 30 sekunder på varje sida och servera dem a la minute om du vill vara tjusig. Annars kan de återuppvärmas i ugnen precis innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar