Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-04-21

Chicken Carnitas!



Äntligen chicken carnitas! Så himla gott. Jag slösar ingen energi på att skriva massa ord här uppe för du kommer vilja laga det så fort som möjligt. Jag utgår som vanligt från master Jonas Crambys recept som du finner HÄR - då med fläskkarré men jag föredrar kyckling. Carnitas med fläskkarré är som bekant den mexikanska motsvarigheten till pulled pork. Obs! Man måste ha jeansskjorta och keps när man lagar Carnitas. Allra helst måste man dricka massa ljus öl också.

Vegetariskt/vegan: Recept finns HÄR.

Kyckling: Välj kycklingklubbor eller kycklingbröst från Bjärekyckling eller Bosarpskyckling, alternativt majskyckling om du inte har tillgång till de andra. HÄR hittar du ställen som säljer Bjärekyckling, och HÄR Bosarpskyckling.

Tillbehör:
  • Guacamole - Grovmosa mogen avokado med saften från 1/2 lime, färsk koriander, salt, 1/2 silverlök + eventuellt lite chili.
  • Rostad majs - Skär av majskornen från en grillad majskolv, alternativt stek burkmajs i en het panna tills de fått lite brända fläckar. Salta med havssalt.
  • Tortillas - Gör egna efter Jonas Crambys recept längst ned eller köp färdiga och stek i en torr het stekpanna tills de fått brända fläckar. Lägg dem sen i en fuktig kökshanduk.

Chicken Carnitas
Ingredienser:
  • kycklingklubbor 1 per skalle
  • 1 flaska coca-cola (ej light)
  • 1 apelsin
  • 1 lime
  • 6 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 2 msk ljus soyasås
  • rapsolja
Kryddblandning (ca 1/2 matsked av varje krydda per kycklingdel, det ska nästan vara löjligt mycket):
  • spiskummin
  • paprikapulver (ej rökt)
  • malen koriander
  • finmalen svartpeppar
  • salt
  • chilipulver eller cayennepeppar
  • lökpulver
GÖR SÅ HÄR:
  1. Blanda kryddorna i en påse. Dra av skinnet på kycklingen och lägg ner i kryddpåsen. Skaka om så att all kyckling är täckt med kryddor och massera köttet så att kryddorna går in. Låt marinera i kylskåp över natten alternativt i 5-8 timmar (gör du det på morgonen är de klara att tillagas vid middagstid). 
  2. Skär en lök i grova klyftor. Ta fram en stor kastrull och häll i rapsolja. När det blivit hett, lägg ner löken och kycklingen och bryn snabbt varje sida. Häll över Coca-cola så att det täcker + saften av 1 apelsin, saften av 1 lime, 2 matskedar soyasås och 6 grovkrossade vitlöksklyftor. Det ser inte så snyggt ut men var inte orolig - vätskan reducerar och köttet blir mört.
  3. Puttra utan lock på medelhög värme i 1-1 1/2 timme. Vänd kycklingen var 20e minut och ös med lite mer Coca-cola. Såsen ska bli en tjock mörk glansig smet och kycklingen så mör att köttet faller isär.
  4. Ta upp kycklingen och låt svalna lite, dra isär köttet med två gafflar och servera.
Servering: Ät carnita med tortillas, guacamole, majs, vårlök, färsk koriander och eventuellt massa chipotlesås (finns på tacohyllan).

Jonas Crambys vetetortillas 8 stycken:
Ingredienser:

5 dl vetemjöl
1.5 teskedar bakpulver
1 tesked salt
2 teskedar vegetabilisk olja
1 dl varm standardmjölk
 
Så gör du: Blanda samman de torra ingredienserna. Häll långsamt över den varma mjölken. Blanda till en kletig deg. Knåda på ett mjölat bord i cirka två minuter, lägg tillbaka i skålen och täck med fuktig kökshandduk. Låt vila i 20 minuter. När degen vilat färdigt delar du den i 8 delar och rullar till små bollar. Lägg på ett fat och täck och låt vila i tio minuter till. Kavla sedan ut bollarna till runda tortillabröd som du förvara övertäckta tills det är dags att tillaga dem. Stek dem i en torr stekpanna cirka 30 sekunder på varje sida och servera dem a la minute om du vill vara tjusig. Annars kan de återuppvärmas i ugnen precis innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar