Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-04-04

Enkel festmat x2: Pizzasnurror och smördegspinnar

det kom in ett önskemål om enkel festmat (läs: snäppet bättre än grillchips med dip), så här kommer två opretantiösa publikfriare som går snabbt att göra, funkar att äta med händerna och som passar utmärkt som bakismat dagen efter. nu är recepten vegetariska så att alla ska kunna äta & festa utan att springa runt efter värden/värdinnan för att fråga vad som är veg eller ej. men känner du inget veghead utan bara fraterniserar med meatlovers så ha för all del i lite god kokt skinka här och där om du känner för det.

pizzasnurror
ingredienser:
 • 3 rullar färdig pizzadeg (eller mer beroende på hur många som kommer, men folk lär vilja äta hela kvällen så det är lika bra att brassa på - obs det som blir över går dessutom utmärkt att frysa in)
 • fyllning som: 
 1. grekisk yogurt + skivad vitlök + riven ost + färsk spenat
 2. tomatsås + timjan + riven ost + skivade kalamataoliver (de flesta färdiga pizzadegskit inkluderar färdig tomatsås så du behöver ej göra egen om du inte har tid)
 3. tapenade eller pesto på burk
GÖR SÅ HÄR:
 1. sätt på ugnen.
 2. rulla ut pizzadegen.
 3. lägg på topping.
 4. rulla ihop pizzadegen som en rulltårta så det blir en stor rulle. skär ca 3 cm tjocka skivor (så de ser ut som kanelsnurror) och lägg ut på en bakpappersklädd plåt. grädda efter instruktioner på pizzadegsförpackningen.
 5. klart! upprepa tills alla degar och topping är slut.
servering: lägg ut pizzasnurrorna på serveringsfat eller brickor, garnera med lite färsk ruccola eller färskriven parmesanost. glöm ej att lägga ut servetter till folk pga flottiga fingrar.
 
smördegspinnar med ost
ingredienser:
 • några ark färdig smördeg
 • riven lagrad ost
 • strimlad purjo (och/eller god skinka)
 • timjan
 • 1 uppvispat ägg 
 • havssalt
GÖR SÅ HÄR:
 1. sätt på ugnen. 
 2. rulla ut smördegsarken. kavla ut dem något tunnare med en brödkavel. nagga degen med en gaffel.
 3. strö över riven ost, purjo och timjan.
 4. skär degen i ca 3 cm breda "pinnar". snurra varje pinne (så den blir twistad som en dna-spiral) och lägg på en bakpappersklädd plåt. pensla ytan med ett uppvispat ägg, salta med havssalt och grädda i ugn enligt instruktioner på smördegsförpackningen. klart!
servering: lägg ut smördegspinnarna i högar i brödkorgar eller på serveringsfat, eller ställ dem upp i en stort glas. glöm ej servetter.

ps. jag har ej fotat dessa pinnar för jag har gjort dem till fester och då har de gått åt med en rykande hastighet samtidigt som jag varit lite för ölig för att hantera kameran, men HÄRKitchenTherapy kan du se bilder och fler förslag till fyllningar och metoder.

2 kommentarer: