Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-04-28

Hamburgerbröd


Enkla hamburgerbröd/frallor. Blanda gärna i lite klippta örter också så blir det goda frukostbröd. Byter man ut hälften av vetemjölet mot rågmjöl kan man göra grova tekakor istället.

Tid: Jästid 1 timme + 30 minuter sen ca 10 min i ugnen.

Hamburgerbröd
Ingredienser ca 15 stycken:
  • 1 paket jäst
  • 5 dl vatten
  • ca 10 dl vetemjöl (eller glutenfritt mjöl)
  • 1 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • olivolja eller uppvispad äggula till pensling
  • eventuellt sesamfrön
GÖR SÅ HÄR:
  1. Ta fram en skål och häll i 5 dl varmt vatten. Smula i jästen och häll i olja, salt och socker. Häll i mjöl och rör om med en slickepottspatel. Knåda ihop lätt till en smidig deg.
  2. Sätt plastfolie eller en plastpåse över och jäs i 1 timme.
  3. När det jäst klart sätter du på ugnen på 250 grader och mjölar en stor bricka eller direkt på bänken. Stjälp ut degen och forma till en limpa. Dela degen i 15 delar och rulla till bollar.
  4. Lägg bollarna på en bakplåtspappersklätt bakplåt och platta till dem lätt. Lägg en handduk över och jäs i ytterligare 30 minuter.
  5. Pensla bullarna med olivolja eller äggula och strö över sesamfrön (kan skippas). Sätt in i ugnen och grädda i 10 minuter.
  6. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar