
Enkla hamburgerbröd/frallor. Blanda gärna i lite klippta örter också så blir det goda frukostbröd. Byter man ut hälften av vetemjölet mot rågmjöl kan man göra grova tekakor istället.
Tid: Jästid 1 timme + 30 minuter sen ca 10 min i ugnen.
Hamburgerbröd
Ingredienser ca 15 stycken:
- 1 paket jäst
- 5 dl vatten
- ca 10 dl vetemjöl (eller glutenfritt mjöl)
- 1 msk olivolja
- 2 tsk salt
- 2 tsk socker
- olivolja eller uppvispad äggula till pensling
- eventuellt sesamfrön
- Ta fram en skål och häll i 5 dl varmt vatten. Smula i jästen och häll i olja, salt och socker. Häll i mjöl och rör om med en slickepottspatel. Knåda ihop lätt till en smidig deg.
- Sätt plastfolie eller en plastpåse över och jäs i 1 timme.
- När det jäst klart sätter du på ugnen på 250 grader och mjölar en stor bricka eller direkt på bänken. Stjälp ut degen och forma till en limpa. Dela degen i 15 delar och rulla till bollar.
- Lägg bollarna på en bakplåtspappersklätt bakplåt och platta till dem lätt. Lägg en handduk över och jäs i ytterligare 30 minuter.
- Pensla bullarna med olivolja eller äggula och strö över sesamfrön (kan skippas). Sätt in i ugnen och grädda i 10 minuter.
- Låt svalna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar