Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-04-29

Tema: Hej potatis! Lilla potatisguiden

Vi fortsätter på potatisspåret tycker jag och spottar fan i dörren med hans Glykemiska Index. Bra potatis är som bekant grym mat och kan bli nästan vadsomhelst i matväg. Nästan som rötternas svar på ägg tänker jag (nej förresten det funkar ju inte alls tänker jag nu, lite svårt att göra potatisglass, ring Heston). Dessutom innehåller den sjukt mycket C-vitamin och fibrer och om du inte är en mes utan även äter skalet får du dessutom i dig massa andra goda antioxidanter. Mmm antioxidanter. Det är en av mina favoritingredienser förutom Kalorier. Mmmm kalorier, det är så himla gott.

Den högst vetenskapliga listan över mina favoritpotatisar toppas som bekant av Mandelpotatisen pga nostalgi men Amandine, Cherie och Sparrispotatisen (Asparges) kommer på delad andraplats. Blå kongo får komma trea för att den är snygg. 

Fasta franska potatisen Amandine borde du testa om du gillar färskpotatis/nypotatis för den är som en primör året runt och lite som Frankrikes svar på Mandelpotatis. Lite nötig och köttig. God med bara smör och salt till. Cherie är också fast och har skitsnyggt rosa skal med en smak av söta kastanjer. Jättegod att göra puréer på eller ugnsrosta. Sparrispotatis/Asparges är himla god som vardagspotatis till nästan allt och kära Mandelpotatisen visar sig nog från sin bästa sida när den blir ett potatistomp med goda tillbehör. Blå kongo får bonuspoäng för att både kött och skal är blått så den piggar alltid upp.

Ps. Sötpotatis (Batat) är en annan favorit men det är egentligen en ÖRT. Så den får ej vara med här. 

Recept med potatis:
Potatissallad med halloumi, druvor och basilika 
Vitlöksrostad squash och kronärtskocka med potatis och chilimajo
Färskpotatissallad med zucchini, mynta och fetaost
Kroppkakor
Sötpotatis med spenat och fetakräm
Broccolisoppa med sparrispotatis, pistage och prästost
Norrlandssoppa på svamp och västerbottenost med mandelpotatiskrutonger
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar