Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-04-22

Hemma-röknings guide:


För det första - ursäkta kass bildkvalité, jag hade inte riktigt fokus på att ta bilder, jag tänkte mer på att inget skulle brinna upp, och det gjorde det inte! Svensson - Röken 1-0
Jag har länge tänkt röka mat hemma men mitt senaste försök med te/ris/socker-rökning i wok slutade med för hög värme + illaluktande rök så jag hade inte så höga förväntningar när jag satte igång med detta. Dock gick det över förväntan och var lika kul som resultatet gott, och den goda doften som spred sig i lägenheten påminde om skogsbrasor, pinnbröd och yllevantar. På ett bra sätt alltså. När jag var riktigt liten på besök hos släkten i Jämtland rökte vi egenfiskad aborre i riktig röklåda på gården. Det var ballt och detta påminde om det.

Jag följde Kocken Magnus Albrektssons rökguide i Mat&Vänner nr 2/13 som du ser på bild ovan. Jag har ingen fancy röklåda utan använde bara en vanlig ugnsform med galler samt en bakplåt som lock (finns bla HÄR IKEA). Funkade hur bra som helst. Albrektsson röker endast lax i guiden men det går ju lika bra att röka lite vad du vill. Det jag rökte idag var lax med 2 olika kryddningar, halloumi, vårlök, plommontomater, champinjoner och jordgubbar. Lika bra att testa när man håller på tänker jag. Laxen rökte jag kortast tid - de ska bara bli lite fastare i konsistensen och lite gulaktig på ytan, sen eftersteker man dem i ugn på låg värme tills innertemperaturen är 42 grader. Grönsakerna och osten lät jag ligga kvar och rökas längre.

Nöjdast blev jag med tomaterna och laxen som fick helt perfekt sötaktig röksmak - inte för överväldigande utan precis lagom (min kille blev nuts för svampen & osten, han satt här just och lät MMM?! MMMM!!!!!!!!). Nästa gång ska jag röka potatis och göra rökt potatisstomp. Och så ska jag röka fläsk och räkor och chili och mozzarella och tofu och musslor och anka och renkött och bönor och smör. Herreminje. Jag kommer få köpa större byxor igen.

OBS. Glöm inte att sätta på lock (bakplåt) vid punkt 4 samt att sätta på fläkten och öppna fönstret så inte överkänsligt röklarm går igång. Lägg gärna foliepapper i botten av ugnsformen så det blir lättare att städa. Kom också ihåg att värme beter sig olika på olika spisar, så stirra dig inte blind på tiden utan håll uppsikt över rökningen tills du får önskat resultat genom att känna, lukta, titta, smaka.

Spån: Finns i affärer med grillgrejer. Eller så har du turen att ha en svärfar in spé som kan hugga ved.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar