Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-06-29

Torsk i chiliolja med klibbigt ris, buljong och frasigt sjögräs


Efter en sväng på asiatiska matbutiken Kina Center Livs på Möllevångstorget kom jag hem med svart klibbris, algchips med krabbsmak samt en olagligt stark chiliolja. Resultatet blev en snabb lunchrätt med torskfile som pocherats i chiliolja och buljong samt svart ris och smulade alger. Himla gott. Är nästan för mätt för att prata nu men skriva får väl gå an.

Svart ris: Det svarta riset är en form av jasminris men klibbar lite mindre, doftar inte jasmin och smakar nötigt med mer tuggmotstånd. Finns i asiatiska butiker under namnet svart klibbris eller black glutinous rice. Har du ingen asiatisk livsmedelsbutik i närheten kan du använda vanligt jasminris eller vildris. Du kan även köpa svart ris online på matbutiken Thailaan Asian Market - passa i så fall på att köpa några kryddpastor också, de håller länge och kan smaksätta allt från buljonger, grytbaser, marinader, såser eller dipp. Mina favoriter är räkpasta och mild chilipasta.

Chiliolja: Finns på asiatiska hyllan eller oljehyllan i matbutiker.

Vegetariskt: Byt ut fisken mot mjuk tofu och skippa räkpastan/fisksåsen.

Torsk pocherad i chiliolja med svart ris, lök och frasigt sjögräs
ingredienser 2 portioner:
 • 2 fiskfiléer typ torsk eller kolja
 • 4 dl klibbigt ris
 • chiliolja
 • 1 grönsaksbuljongtärning/fond
 • 1 algark av typen nori (finns på sushihyllan)
 • 2 gula lökar
 • 1 matsked räkpasta eller fisksås
GÖR SÅ HÄR:
 1. Koka riset efter instruktioner på förpackningen.
 2. Kvarta löken.
 3. Rosta noriarket snabbt i en torr stekpanna. Salta lätt och ställ åt sidan.
 4. Sjud 5 dl vatten med 1/2 dl chiliolja + 1 matsked räkpasta/eller fisksås i en medelstor kastrull. Lägg i lökklyftor. Sätt på ett lock och låt stå. 
 5. När det är 5 minuter kvar på risets koktid lägger du ner fisken i chilibuljongen. Lägg på lock och sjud vidare på låg värme tills riset är klart så blir allt färdigt på samma gång.
Servering: Lägg upp ris i en djup tallrik med löken och fisken överst. Häll chilibuljong runt riset och smula över lite alger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar