Efter en sväng på asiatiska matbutiken Kina Center Livs på Möllevångstorget kom jag hem med svart klibbris, algchips med krabbsmak samt en olagligt stark chiliolja. Resultatet blev en snabb lunchrätt med torskfile som pocherats i chiliolja och buljong samt svart ris och smulade alger. Himla gott. Är nästan för mätt för att prata nu men skriva får väl gå an.
Svart ris: Det svarta riset är en form av jasminris men klibbar lite mindre, doftar inte jasmin och smakar nötigt med mer tuggmotstånd. Finns i asiatiska butiker under namnet svart klibbris eller black glutinous rice. Har du ingen asiatisk livsmedelsbutik i närheten kan du använda vanligt jasminris eller vildris. Du kan även köpa svart ris online på matbutiken Thailaan Asian Market - passa i så fall på att köpa några kryddpastor också, de håller länge och kan smaksätta allt från buljonger, grytbaser, marinader, såser eller dipp. Mina favoriter är räkpasta och mild chilipasta.
Chiliolja: Finns på asiatiska hyllan eller oljehyllan i matbutiker.
Vegetariskt: Byt ut fisken mot mjuk tofu och skippa räkpastan/fisksåsen.
Torsk pocherad i chiliolja med svart ris, lök och frasigt sjögräs
ingredienser 2 portioner:
- 2 fiskfiléer typ torsk eller kolja
- 4 dl klibbigt ris
- chiliolja
- 1 grönsaksbuljongtärning/fond
- 1 algark av typen nori (finns på sushihyllan)
- 2 gula lökar
- 1 matsked räkpasta eller fisksås
- Koka riset efter instruktioner på förpackningen.
- Kvarta löken.
- Rosta noriarket snabbt i en torr stekpanna. Salta lätt och ställ åt sidan.
- Sjud 5 dl vatten med 1/2 dl chiliolja + 1 matsked räkpasta/eller fisksås i en medelstor kastrull. Lägg i lökklyftor. Sätt på ett lock och låt stå.
- När det är 5 minuter kvar på risets koktid lägger du ner fisken i chilibuljongen. Lägg på lock och sjud vidare på låg värme tills riset är klart så blir allt färdigt på samma gång.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar