Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-04-24

Hockeykyckling med mango, chili, vårlök och svart curryris


Bästa laget Skellefteå AIK vann ju elitserien i hockey så jag gjorde en svart-gul rätt på temat svenneklassiker vi minns: Currykyckling med ris.

Vegetariskt: Skär tofu i grova bitar som du steker eller friterar, eller ät risrätten som den är. Tärnad avokado och koriandermajo är också gott till.

Kyckling: Välj helst Bjäre- eller Bosarpskyckling. Annars majskyckling. 

Svart ris: Finns i välsorterade mataffärer samt i asiatiska mataffärer. Annars kan du köpa det online på Thailaan Asian Market.

Kyckling med mango, chili, vårlök och curryris
Ingredienser 2 portioner:
  • 2 kycklingklubbor eller kycklingbröst
  • svart klibbigt ris (eller jasminris)
  • 1 mogen mango
  • 1 vårlök
  • 4 dl mangojuice
  • en nypa farinsocker
  • ca 2 tsk jalapenopeppar (eller anchochilipeppar)
  • 1 tsk gurkmeja
  • en knivsudd stark curry
  • salt
  • rapsolja 
  • valfri färsk chili
  • valfria groddar
GÖR SÅ HÄR:
  • Lägg kycklingen i en påse och häll över mangojuice + jalapenopeppar, gurkmeja och salt. Lägg i kylen och låt marinera över natten alternativt så länge du har tid med. Vänd påsen då och då så att marinaden täcker hela kycklingen.
  • Sätt på ugnen på 150 grader.
  • Sätt en liten kastrull på hög värme. Häll i rapsolja och lite curry. Tillsätt det okokta riset och rör om så det blir glansigt och doftar gott. Häll sedan på vatten och koka som vanligt efter instruktioner på förpackningen.
  • Sätt en stekpanna på hög värme och häll i lite rapsolja. När det blivit hett lägger du ner kycklingen och bryner varje sida tills det fått färg. Lägg över kycklingen i en ugnsform, strö över lite socker och sätt in i ugnen i ca 25-30 minuter (kolla så att köttsaften är klar), eller tills innertemperaturen är 70 grader.
  • När kycklingen är klar och vilar - tärna en mango och grovhacka en salladslök. Blanda med det färdigkokta riset.
Servering: Lägg upp riset på en tallrik med kycklingen överst. Ringla över lite olivolja och strö över groddar samt hackad färsk chili efter tuffhet och behag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar