Bästa laget Skellefteå AIK vann ju elitserien i hockey så jag gjorde en svart-gul rätt på temat svenneklassiker vi minns: Currykyckling med ris.
Vegetariskt: Skär tofu i grova bitar som du steker eller friterar, eller ät risrätten som den är. Tärnad avokado och koriandermajo är också gott till.
Kyckling: Välj helst Bjäre- eller Bosarpskyckling. Annars majskyckling.
Svart ris: Finns i välsorterade mataffärer samt i asiatiska mataffärer. Annars kan du köpa det online på Thailaan Asian Market.
Kyckling med mango, chili, vårlök och curryris
Ingredienser 2 portioner:
- 2 kycklingklubbor eller kycklingbröst
- svart klibbigt ris (eller jasminris)
- 1 mogen mango
- 1 vårlök
- 4 dl mangojuice
- en nypa farinsocker
- ca 2 tsk jalapenopeppar (eller anchochilipeppar)
- 1 tsk gurkmeja
- en knivsudd stark curry
- salt
- rapsolja
- valfri färsk chili
- valfria groddar
- Lägg kycklingen i en påse och häll över mangojuice + jalapenopeppar, gurkmeja och salt. Lägg i kylen och låt marinera över natten alternativt så länge du har tid med. Vänd påsen då och då så att marinaden täcker hela kycklingen.
- Sätt på ugnen på 150 grader.
- Sätt en liten kastrull på hög värme. Häll i rapsolja och lite curry. Tillsätt det okokta riset och rör om så det blir glansigt och doftar gott. Häll sedan på vatten och koka som vanligt efter instruktioner på förpackningen.
- Sätt en stekpanna på hög värme och häll i lite rapsolja. När det blivit hett lägger du ner kycklingen och bryner varje sida tills det fått färg. Lägg över kycklingen i en ugnsform, strö över lite socker och sätt in i ugnen i ca 25-30 minuter (kolla så att köttsaften är klar), eller tills innertemperaturen är 70 grader.
- När kycklingen är klar och vilar - tärna en mango och grovhacka en salladslök. Blanda med det färdigkokta riset.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar