Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-04-19

Krämig zucchinisoppa med dill och fetaost


Jaha jag gör zucchini igen - denna gång blev det i form av en soppa med dill, fetaost och olivolja. Gott, snabbt och väldigt vårigt. Den här soppan saknar grädde - ofta tycker jag det funkar lika bra, om inte bättre, att bara tillsätta äggula och lite smör för att få till den goda runda smaken. Men har man grädde hemma kan man naturligtvis hiva i det också. Fett är bäst.

Dill: Hatar du dill går det såklart att byta ut det mot exempelvis timjan eller persilja.

Zucchinisoppa med dill & fetaost
Ingredienser 2 portioner:
  • 1/2 zucchini
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • 2 msk dill
  • 1 äggula
  • 1/2 grönsaksbuljongstärning/fond
  • fruktig olivolja eller kallpressad rapsolja
  • fetaost
  • salt, peppar
 GÖR SÅ HÄR:
  1. Grovhacka lök, vitlök + zucchini.
  2. Sätt en medelstor kastrull på medelhög värme. Ringla i olivolja och tillsätt lök + zucchini + vitlök. Rör om och klicka i smöret. Salta. Grönsakerna ska mjukna och bli glansiga men ej få färg.
  3. Häll på vatten så det precis täcker grönsakerna. Smula ner 1/2 buljongtärning. Låt puttra under lock i ca 10 minuter.
  4. Ta av från plattan och mixa soppan slät med en stavmixer. Ha i en äggula + dill och mixa igen. Smaka av med eventuellt mer salt, en liten nypa socker och smör. Sätt tillbaks kastrullen på plattan och låt puttra upp igen. Klart.
Servering: Häll upp soppan och strö över lite mer dill. Smula över fetaost och ringla över lite olivolja. Ät med gott surdegsbröd eller rostat lantbröd.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar