Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-04-14

Mac n cheese med ärtor och gruyere (grilled cheese del 4)


Söndagens ensam-hemma-middag gick under temat Comfort Food. Rättare sagt mac n cheese med gröna ärtor och gruyereost! När jag var i USA första gången när jag var 19 tog jag inte med mig något hem förutom den här Donnasskivan och 30 paket klassiska mac n cheese från Kraft food. Men som tur var kom jag efter några år på hur spisen funkade där hemma så jag behövde inte längre resa så långt för att få en hälsosam dos mac n cheese.
Jag brukar göra en himla god snabbversion som alltid funkar - man kokar inte pastan innan man ställer in den i ugnen och man använder heller ej bechamelsås. Och genom att mäta allt i en soppskål från början är det lätt att veta hur mycket man ska göra till 1 person r man fler än en person som ska äta går det naturligtvis lika bra att använda en större ugnsform). Ostsort och annat kan man variera från gång till gång och man kan byta ut grädde mot mjölk. Avokado är ett populärt inslag i Kalifornsk mac n cheese och tryffel och bacon är andra klassiker. Improvisation är A och O vid akuta fall av mac n cheese-sug.

Glutenfritt & paleo: Välj majspasta, rispasta eller glutenfri pasta. Eller ersätt pastan med grovhackad blomkål så blir det en snabb blomkålsgratäng.

Gruyere: Saligt god komjölksost från Schweiz som finns i ostbutiker eller i delidisken i matbutiken. Stavas Gruyère för att vara exakt men palla.

Slut på ost-panik: Toppa med några droppar tryffelolja eller ruccola istället för riven ost.

Mac n cheese med ärtor och gruyere
Ingredienser 1 portion:
  • pasta som penne eller mezze maniche
  • ca 3 dl valfri grädde (mjölk funkar också, men använd inte sötad sojamjölk för då smakar det för mycket dessert)
  • 1 hackad vitlök
  • 1 dl frysta gröna ärtor
  • gruyere eller annan god lagrad ost
  • smör
  • salt, svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Ta fram en ugnssäker soppskål och fyll skålen till 3/4 delar med den okokta pastan + de frysta ärtorna + den hackade vitlöken. Salta och blanda. 
  3. Häll över grädde så det täcker pastan och klicka ut lite smör på toppen. Ställ in i mitten av ugnen i 25 minuter. 
Servering: Ta ut skålen försiktigt så du inte bränner dig och häll över pastan i en halvdjup tallrik. Riv över massa ost och mal över svartpeppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar