Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-04-10

Pasta med gräddig svamp- och spenatsås samt krispig fänkål & bacon

Den här vardagspastan var nästan larvigt god - gräddig och rund men samtidigt krispig och frisk och salt och krämig. Allt på en gång med andra ord. Min kille gav den snudd på 10 poäng. Herreminje. Så då är det bäst jag skriver ner receptet eftersom oddsen verkar rätt höga att vi kommer äta den igen.

Vegetariskt: Skippa bacon. 

Pastafakta: Vi åt majspenne i och med att jag har en aversion mot för mycket användande av raffinerat vetemjöl. Min favorit är majspasta från märket Pasta Prima som endast innehåller majsmjöl + vatten. Supergoda. Men koka dem ca 3-4 minuter kortare än tiden på paketet anger så de inte blir för mjuka. Pasta Prima finns bland annat på Willys och kostar ca 15 kr/paket. ICA har också majspasta i olika former för samma pris men de innehåller tillsatser.

Det handlar om bacon: Baconnördar där ute har såklart redan utsett sin absoluta favoritbacon, men jag har ingen riktig superfavorit än. Det bästa baconet finns i de flesta fall i köttaffärer där man kan handla direkt över disk, men i den vanliga matbutiken är mina favoriter rapsgrisbacon och Änglamarks ekologiska bacon. Är du osäker på en vara eller vill läsa mer kan du kolla på ÄktaVara.se!

Pasta med gräddig svamp & spenatsås samt krispig fänkål & bacon
ingredienser 2 portioner:
  • pasta som exempelvis penne, tortiglione eller fusilli (prova gärna majspasta)
  • en handfull skogschampinjoner
  • 1 dl hackad fryst spenat
  • 1/2 liten gul lök
  • 1/2 dl grovhackade valnötter
  • 3 dl valfri grädde
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 fänkål
  • ca 1 dl syltlök
  • några skivor bacon
  • salt, färskmalen svartpeppar
  • smör
  • rapsolja
GÖR SÅ HÄR:
  1. Fyll en stor kastrull med vatten (till pastan), och sätt på högsta värme. Salta rejält - vattnet ska smaka som en kallsup i havet.
  2. Tina spenaten i micron eller i en liten kastrull. Finhacka svamp, lök, valnötter och vitlök (du kan göra det enkelt för dig och hacka allt i matberedare).
  3. Sätt en stor stekpanna på medelhög värme och lägg i några skivor bacon (de ska ej ligga ovanpå varandra). Dra upp värmen lite högre ifall du vill ha krispig bacon. När de är klara efter ditt tycke lägger du dom på en bit hushållspapper så de får rinna av.
  4. Dra ner värmen på plattan till medel och låt stekpannan stå kvar med baconfettet i. Klicka i en liten bit smör, när smöret blivit tyst häller du i den finhackade svampmixen och rör om.
  5. Skär av botten på fänkålen och skiva fint på en mandolin eller på osthyvelsidan på ett rivjärn. Spara de gröna fänkålsskotten till senare (de som liknar dill).
  6. Koka pastan. Rör om då och då så det inte klibbar ihop.
  7. Häll över den tinade spenaten + grädden + syltlök + hälften av den strimlade fänkålen i stekpannan med svampmixen. Rör om och låt puttra ihop. 
  8. När pastan börjat bli klar - ta 1 dl pastavatten och ställ åt sidan. Skölj pastan kvickt i kallvatten i ett durkslag och häll sen pastan över svampsåsen i stekpannan. Rör om försiktigt och häll över 1 dl av det sparade pastavattnet (stärkelsen i pastavattnet hjälper allt att gotta ihop sig och emulgera bättre). Lägg i resten av den strimlade fänkålen och rör om. Klart!
Servering: Lägg upp den såsiga pastan i halvdjupa tallrikar - toppa med de gröna fänkålsskotten och baconskivor eller baconstrimlor. Krydda med färskmalen svartpeppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar