Min läkare lackade dock till slut ur och sa till mig eftersom jag började få ont i magen men vid det laget hade jag redan provat två tredjedelar av stans alla tonfiskmackor och tänkte inte sluta. I alla fall kom jag fram till slutsatsen att Babs hade den godaste Bloody Maryn, och att tonfiskmackorna var bäst på ett anspråkslöst gubbfik vid Biblioteksgatan. Dock hann det fiket stänga innan jag hade fastställt detta resultat så jag hann i praktiken inte äta så många av Stockholms godaste tonfiskmackor. Det är säkert ombyggt till en Louis Vuitton butik idag. Tuna sandwich rest in peace :C
Glutenfritt/bonustricks: Använd rispasta, majspasta eller glutenfri pasta. Man kan också ha denna pesto till rostade rotfrukter och grillat kött, eller till kokt färskpotatis som en potatissallad. Skippar du broccoli och ärtor och bara kör vita bönor blir det lite likt en hummuspuré. Men en rolig sådan. Ej äcklig.
Pasta med pesto på broccoli, ärtor och prästost
Ingredienser 2 portioner:
- pasta som penne, pappardelle eller spagetti
- en bunt haricots verts
- 1/2 färsk broccoli (eller ca 5 frysta broccolibuketter)
- 1 dl gröna ärtor
- 1 dl riven prästost eller västerbottenost
- 1 dl vita bönor
- 2 schalottenlökar
- 3 vitöksklyftor
- 1 dl solrosfrön
- ca 1/2 dl god olivolja (eller kallpressad rapsolja om du vill ha en nötigare/blommigare smak)
- salt, svartpeppar
- Koka pastan i rikligt med saltat vatten.
- Dela broccolin i mindre buketter och sjud i saltat vatten tillsammans med ärtorna, hackad vitlök + hackad lök. När det är mjukt häller du av i ett durkslag och sköljer i kallt vatten.
- Häll ner grönsakerna + den rivna osten + de vita bönorna i en matberedare (eller i en skål om du använder stavmixer) och mixa till en slät pasta tillsammans med olivolja. Smaka av med salt och peppar.
- Sätt en liten stekpanna på hög värme utan något matfett och rosta solrosfröna tills de blivit gyllene. Salta lätt och häll upp i en liten skål.
- När det återstår ca 5 minuter av pastans koktid har du i haricot verts i pastavattnet så det får koka med.
- När pastan är färdig - ta upp 1 dl av kokvattnet och ställ åt sidan. Häll av pastan & haricot verts i ett durkslag och häll sen tillbaks det i kastrullen igen tillsammans med broccolipeston + det sparade kokvattnet. Rör om så att allt blandas. Klart!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar