Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-04-16

Pasta med pesto på broccoli, ärtor, vita bönor och prästost

Här är några grejer jag föråt mig på som tonåring i 90-talets Stockholm: soltorkade tomater, hummus, fusilli, fetaost, brieost, salami och pesto. Oavsett vad man skulle äta (om man hade mindre än 100 kr på fickan), så kunde man räkna med att de hade proppat in någon, eller i värsta fall alla, av nyss nämnda råvaror. Som tur var har jag en idiotisk tendens att äta samma mat om och om igen för att hitta den bästa smaksammansättningen, så det hela slutade med att jag bara åt tonfiskröra, sushi och 7-elevens trekantsmackor. Och när jag var på en bar drack jag alltid Bloody Mary. Himla praktiskt. Nästan hela kostcirkeln. 
Min läkare lackade dock till slut ur och sa till mig eftersom jag började få ont i magen men vid det laget hade jag redan provat två tredjedelar av stans alla tonfiskmackor och tänkte inte sluta. I alla fall kom jag fram till slutsatsen att Babs hade den godaste Bloody Maryn, och att tonfiskmackorna var bäst på ett anspråkslöst gubbfik vid Biblioteksgatan. Dock hann det fiket stänga innan jag hade fastställt detta resultat så jag hann i praktiken inte äta så många av Stockholms godaste tonfiskmackor. Det är säkert ombyggt till en Louis Vuitton butik idag. Tuna sandwich rest in peace :C

Glutenfritt/bonustricks: Använd rispasta, majspasta eller glutenfri pasta. Man kan också ha denna pesto till rostade rotfrukter och grillat kött, eller till kokt färskpotatis som en potatissallad. Skippar du broccoli och ärtor och bara kör vita bönor blir det lite likt en hummuspuré. Men en rolig sådan. Ej äcklig.

Pasta med pesto på broccoli, ärtor och prästost
Ingredienser 2 portioner:
 • pasta som penne, pappardelle eller spagetti
 • en bunt haricots verts  
Till peston:
 • 1/2 färsk broccoli (eller ca 5 frysta broccolibuketter)
 • 1 dl gröna ärtor
 • 1 dl riven prästost eller västerbottenost
 • 1 dl vita bönor
 • 2 schalottenlökar
 • 3 vitöksklyftor
 • 1 dl solrosfrön
 • ca 1/2 dl god olivolja (eller kallpressad rapsolja om du vill ha en nötigare/blommigare smak)
 • salt, svartpeppar
 GÖR SÅ HÄR:
 1. Koka pastan i rikligt med saltat vatten.
 2. Dela broccolin i mindre buketter och sjud i saltat vatten tillsammans med ärtorna, hackad vitlök + hackad lök. När det är mjukt häller du av i ett durkslag och sköljer i kallt vatten.
 3. Häll ner grönsakerna + den rivna osten + de vita bönorna i en matberedare (eller i en skål om du använder stavmixer) och mixa till en slät pasta tillsammans med olivolja. Smaka av med salt och peppar.
 4. Sätt en liten stekpanna på hög värme utan något matfett och rosta solrosfröna tills de blivit gyllene. Salta lätt och häll upp i en liten skål.
 5. När det återstår ca 5 minuter av pastans koktid har du i haricot verts i pastavattnet så det får koka med.
 6. När pastan är färdig - ta upp 1 dl av kokvattnet och ställ åt sidan. Häll av pastan & haricot verts i ett durkslag och häll sen tillbaks det i kastrullen igen tillsammans med broccolipeston + det sparade kokvattnet. Rör om så att allt blandas. Klart!
Servering: Lägg upp pastan på tallrikar och strössla över rostade solrosfrön. Krydda med massa färskmalen svartpeppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar