Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-04-27

Prima Norrlandssoppa på svamp, västerbottenost & mandelpotatiskrutonger (Avdelning: Jag hädar och hyllar soppan som vårmat)

HALLÅ VAD ÄR DEALEN MED ALLA SOPPOR tänker ni och tillägger ÄR DET HÖST? Men jag gillar soppor. Och likt alla andra rätter gäller det bara att modifiera dem lite så de passar till det man är sugen på för stunden. Och just nu gillar jag friska ljumma soppor som är som hopmixade sallader - eller ni fattar? Lätt och inte alldeles för varmt och så kan man äta det snabbt på balkongen i den försiktiga vårvärmen för man vill ha tid till annat men ändå äta något himla bra, lagomt värmande och mättande. Som en kram för magen. Okej det där lät som en copy för ett krypa-på-dig-vykort men jag menar det jag säger: Soppa är som en kram för magen. Och bor inte själen i magen så säg, säg?

Potatiskrutonger: Vill man ej äta för mycket raffinerat vetemjöl/gluten eller bara är trött på det spannmålet överhuvudtaget (det är ju så medeltid), så funkar det bra att göra krispiga krutonger av potatis.

Svamp: Nu hädar jag och använder svamp och mandelpotatis fastän det inte är säsong (RING SNUTEN) men odlade skogschampinjoner funkar alltid i smak tycker jag. Men är man helt kosher och bara äter egenplockad svamp under säsong så blir det en minst lika god soppa om man byter ut all svamp mot broccoli (eller blomkål). Då blir det rätt likt denna soppa.

Norrlandssoppa på svamp, västerbottenost & mandelpotatiskrutonger
Ingredienser 2 portioner:
  • en handfull champinjoner (eller shiitake från kiruna fast då blir det en lapplandssoppa)
  • ca 2 broccolibuketter
  • ca 7 mandelpotatisar (2 till krutongerna och 5 till soppan)
  • 2 gula lökar
  • 1 dl riven västerbottenost
  • 1 citron
  • ca 1 msk äppelcidervinäger
  • ca 2 msk grekisk yogurt
  • krasse, persilja eller solrosgroddar
  • rapsolja
  • smör 
  • balsamicokräm
  • salt, peppar 
  • eventuellt bacon
GÖR SÅ HÄR:
  1. Koka sköljd men oskalad mandelpotatis i saltat vatten ca 17 minuter eller tills de är mjuka. Skölj sen i kallt vatten.
  2. Grovhacka lök, broccoli och svamp. Häll ner det  i en varm kastrull på medelhög värme med olivolja + smör + salt och rör om tills det blivit glansigt och doftar gott. Häll på vatten så det täcker tillsammans med saften från 1/2 citron, rör om och låt sjuda ca 10 minuter.
  3. Häll i den rivna osten + 5 grovhackade kokta mandelpotatisar. Puttra på i 5 minuter till. Ta sen av kastrullen från värmen. Mixa soppan med en stavmixer eller i matberedare tills allt är slätt och lite fluffigt. Blir det för tjockt och grötigt spär du bara med vatten tills du får en lagom konsistens. Smaka av med äppelcidervinäger, salt och peppar.
  4. Sätt tillbaks på plattan och låt sjuda upp. Ta sen av plattan direkt och låt vila under lock medans du gör krutongerna.
  5. Sätt en stekpanna på högsta värme. Stek 2 grovhackade mandelpotatisar i rapsolja och salt tills de är mörkt gyllene med krispig yta. Låt rinna av på hushållspapper.
Servering: Häll upp soppan med en klick grekisk yogurt på toppen samt några potatiskrutonger. Strö över lite krasse eller solrosgroddar och droppa över lite balsamicokräm. Krispigt bacon är också gott till. Servera med bröd och vin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar