Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-04-08

Pulled Pork Memphis-Möllan stil


Ok, det här med amerikansk BBQ är en hel vetenskap och jag är ej polmag men om jag förstått saken rätt ger äpplecidervinägern och lökpulvret denna pulled pork en Memphis-stil och inslaget av citrus lånar jag från Mexikansk BBQ. Andra smaker som exempelvis muskotnöt och coca-cola tog jag från andra inspirationskällor som carnitas så fanatiska BBQlovers tag varning - denna pulled pork är ej regionalt autentisk förutom att den är Möllancertifierad.

BBQsås och kryddmix: Spara sås som blir över till framtida middagar. Den funkar lika bra till att använda med kyckling, grillspett eller hamburgare. Kryddmixen kan också den göras och sparas för sig i en lufttät burk och användas som torr kryddrub till allehanda kött, fågel och vegprotein. I receptet har jag därför delat upp det så du kan göra dem var för sig nästa gång. Hittar du inte chipotlepastan eller kryddorna på den vanliga kryddhyllan i din matbutik står de antingen på tacohyllan eller "världsmat"avdelningen. Ska du bara göra BBQsåsen så blandar du kryddmixen med BBQsåsens ingredienser i en kastrull och puttrar i ca 1 timme tills det reducerat till en tjockare sås. Men börja med 1/2 matsked av varje krydda och smaka av så det inte blir för starkt.

Vegetariskt: Se Vego Pulled Pork

Pulled Pork Memphis-Möllan stil

Ingredienser:
  • 1 fläskkarré i bit ca 1 kg
  • 5 gula lökar
Kryddmix dry rub 1 matsked av vardera:
  • spiskummin
  • malen svartpeppar
  • paprikapulver
  • lökpulver 
  • ancho chilipulver (eller 1 tsk cayennepeppar + 1 tsk kakaopulver + 1 tsk brunt farinsocker)
  • lawrys seasoned salt (eller 1/2 matsked vanligt salt + 1/2 matsked aromat) 
  • malen koriander
  • muskotnöt (obs bara 1 tesked)
BBQsås:
  • 1 dl ketchup
  • 1 matsked chipotlepasta
  • 1 matsked kikkoman japansk soyasås 
  • 1 msk flytande honung
  • 1/2 dl äpplecidervinäger
  • 1/2 dl brunt farinsocker
  • 1/2 dl koncentrerad apelsinjuice
  • 1/2 dl coca-cola (ej light) 
Förslag på tillbehör:
  • bröd (frallor eller rostat surdegsbröd)
  • riven vitkål
  • guacamole
  • skivad rödlök
  • skivade jalapenos
  • nachos
  • färsk koriander
  • limeskivor 
  • riven ost
  • grillade eller kokta majskolvar
GÖR SÅ HÄR:
  1. Blanda kryddor med BBQsås i en stor skål. 
  2. Lägg fläskkarrén i en plastpåse och häll över BBQsåsmixen, blanda så hela karrén är täckt. Lägg åt sidan på en tallrik (ifall påsen skulle läcka) och låt vila i rumstemperatur i 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 130 grader. Skala och kvarta löken i stora bitar och lägg i en medelstor ugnstålig kastrull eller gryta. Skala vitlöken och krossa dem grovt med bredsidan av en kniv eller med baksidan av en stekpanna. Lägg ner tillsammans med löken och lägg den geggia fläskkarrén överst. Häll över 1 dl mer sås ovanpå karrén, sätt på locket och sätt in i ugnen i 5-8 timmar
EFTER 5-8 TIMMAR:
  1. Ta ut kastrullen ur ugnen och ta av locket, låt svalna något. Riv sönder köttet med två gafflar och blanda med mer BBQsås. Servera med tillbehören ovan och tequila!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar