Vegetariskt: Inget bacon för dig.
Rik? Köp riktig tryffel. Annars funkar tryffeloljan finfint. Zeta har en prisvärd som finns i de flesta matbutiker.
Rostad rotsellerisoppa med vårlök, sidfläsk & krasse
Ingredienser 2 portioner:
- 1/2 rotselleri
- 1 vårlök alternativt 1 decimeter purjo (både vit och grön del)
- 2 skivor bacon eller sidfläsk
- 1 vitlöksklyfta
- 1 dl valfri mjölk eller grädde
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 msk smör
- ca 2 teskedar tryffelolja
- smörgåskrasse eller finhackad ruccola
- rapsolja
- salt, peppar
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skölj rotsellerin och gnid in den med olivolja och salt. Slå in i foliepapper och sätt in i mitten av ugnen i ca 40 minuter eller tills den är mjuk nog att sticka en gaffel i.
- Låt rotsellerin svalna och skär bort skalet.
- Finhacka baconet/sidfläsket och skär rotsellerin och vårlöken i grova bitar och krossa vitlöksklyftan.
- Börja med att steka fläsket i rapsolja + 1 msk smör i en kastrull. Ta upp med en hålslev när det börjat krispa till sig och låt rinna av på hushållspapper. Lägg ned rotsellerin, vårlöken och vitlöken i samma kastrull och rör om. Baconfettet som blivit kvar efter fläsket skapar en awesome smakgrund.
- Häll på vatten, 1 matsked vitvinsvinäger och 1 dl mjölk så det täcker grönsakerna. Låt puttra på svag värme i 15 minuter.
- Ta av från plattan och mixa slät med en stavmixer, smaka av med salt, peppar och några droppar tryffelolja. Spä eventuellt med lite mer mjölk om det blir för tjockt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar