Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-04-20

Rostad rotsellerisoppa med vårlök, sidfläsk & krasse



Jag håller på med carnitas i två versioner samt en mangochilikyckling men det tar ju för evigt innan det blir klart, så till lunch blev det soppa i form av rostad rotselleri med vårlök, tryffelolja och krasse. Jag brukar ha sidfläsk eller bacon till också men nu åt jag den vegetarisk vilket är minst lika gott.

Vegetariskt: Inget bacon för dig.

Rik? Köp riktig tryffel. Annars funkar tryffeloljan finfint. Zeta har en prisvärd som finns i de flesta matbutiker.

Rostad rotsellerisoppa med vårlök, sidfläsk & krasse
Ingredienser 2 portioner: 
  • 1/2 rotselleri
  • 1 vårlök alternativt 1 decimeter purjo (både vit och grön del)
  • 2 skivor bacon eller sidfläsk
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl valfri mjölk eller grädde
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk smör
  • ca 2 teskedar tryffelolja
  • smörgåskrasse eller finhackad ruccola 
  • rapsolja
  • salt, peppar
GÖR SÅ HÄR:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj rotsellerin och gnid in den med olivolja och salt. Slå in i foliepapper och sätt in i mitten av ugnen i ca 40 minuter eller tills den är mjuk nog att sticka en gaffel i.
  3. Låt rotsellerin svalna och skär bort skalet. 
  4. Finhacka baconet/sidfläsket och skär rotsellerin och vårlöken i grova bitar och krossa vitlöksklyftan.
  5. Börja med att steka fläsket i  rapsolja + 1 msk smör i en kastrull. Ta upp med en hålslev när det börjat krispa till sig och låt rinna av på hushållspapper. Lägg ned rotsellerin, vårlöken och vitlöken i samma kastrull och rör om. Baconfettet som blivit kvar efter fläsket skapar en awesome smakgrund.
  6. Häll på vatten, 1 matsked vitvinsvinäger och 1 dl mjölk så det täcker grönsakerna. Låt puttra på svag värme i 15 minuter.
  7. Ta av från plattan och mixa slät med en stavmixer, smaka av med salt, peppar och några droppar tryffelolja. Spä eventuellt med lite mer mjölk om det blir för tjockt.
Servering: Häll upp i tallrikar, toppa med krasse eller finhackad ruccola, några droppar tryffelolja, färskmalen peppar och de stekta fläsktärningarna. Min soppa ser ut som en puffig komet men jag råka hälla för mycket i tallriken hähä.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar