Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-04-16

Halstrad skrei med skärbönor, citronmisosmör, friterat ägg och krispigt gurkskal

Avdelning snabba lunchrätter + jag är sjukt sugen på miso = Skrei som halstrades snabbt samt skärbönor med misosmör, friterat ägg och krispigt gurkskal. Skreien är som bekant en torskfisk som bara finns några veckor till men denna rätt funkar naturligtvis lika bra med vanlig torsk, hoki, gös eller kolja (msc-märkt öfkörs). 

Vegetariskt: Välj tofu.

Miso: Miso brukar finnas på asiatiska hyllan om du inte har ett asiatiskt livs i närheten. Annars kan du reducera ner kycklingbuljong och tillsätta 1 matsked kikkoman japansk soyasås på slutet.

Strimlingstips: Går snabbt med en sisilerare som går att använda på allehanda citrusfrukt och grönsaker.

Skrei med skärbönor, ägg och misosmör
Ingredienser 2 portioner:
 • 2 bitar fiskfilé
 • en bunt färska skärbönor eller sockerärtor
 • 1 msk miso (helst mörk)
 • 2 ägg 
 • 1/2 gurka
 • citron
 • smör 
 • srirachas till servering
GÖR SÅ HÄR:
 1. Rimma fiskfiléerna genom att lägga dem i en skål och fyll på med vatten + 1 matsked salt. 
 2. Skär skärbönorna i grova bitar och skala + strimla gurkskalet.
 3. Sätt en mindre stekpanna på hög värme och häll i ca 3 cm rapsolja. Ha i gurkskalsstrimlorna och fritera tills de blivit mörka och krispiga. Ta upp och låt rinna av. Knäck ett ägg i en mugg och häll sedan ner i oljan. Ös försiktigt olja över ägget så översidan också friteras. Ta upp efter 1-1 1/2 minut innan äggulan stelnat (det ska vara rinnande äggula som vid pocherat ägg, jag hade i ägget för länge så det blev bara halvrinnigt så här får man hålla koll och inte sjunga med till B-52s på radion)
 4. Sätt en stor stekpanna på hög värme och ha i rapsolja samt skärbönor. Låt de få färg och lite brända svarta fläckar här och var. Ta ur pannan och ställ åt sidan. Dra ner värmen och klicka i miso samt 3 dl vatten och en skvätt citronsaft. Rör om med en visp så att misopastan löses upp. Sjud på låg värme så att det reducerar en aning.
 5. Torka av fisken på hushållspapper och salta försiktigt. Stek med skinnsidan nedåt i en het panna med 1 msk rapsolja i ca 5 minuter. Vänd försiktigt. Den är klar när köttet är vitt och har flikat upp sig fint.
 6. Klicka i 2 matskedar smör i misobuljongen. Vispa tills allt blandats till en len ljusbrun buljongsås. Klart.
Servering: Lägg skärbönorna i en djup tallrik med fisken överst. Häll över misosmöret och lägg ägget + gurkstrimlorna ovanpå fisken. Servera med sriracha. Kokt amandine eller sparrispotatis är också gott till, speciellt när de får ligga och dra åt sig smakerna i misobuljongen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar