
Vegetariskt: Välj tofu.
Miso: Miso brukar finnas på asiatiska hyllan om du inte har ett asiatiskt livs i närheten. Annars kan du reducera ner kycklingbuljong och tillsätta 1 matsked kikkoman japansk soyasås på slutet.
Strimlingstips: Går snabbt med en sisilerare som går att använda på allehanda citrusfrukt och grönsaker.
Skrei med skärbönor, ägg och misosmör
Ingredienser 2 portioner:
- 2 bitar fiskfilé
- en bunt färska skärbönor eller sockerärtor
- 1 msk miso (helst mörk)
- 2 ägg
- 1/2 gurka
- citron
- smör
- srirachasås till servering
- Rimma fiskfiléerna genom att lägga dem i en skål och fyll på med vatten + 1 matsked salt.
- Skär skärbönorna i grova bitar och skala + strimla gurkskalet.
- Sätt en mindre stekpanna på hög värme och häll i ca 3 cm rapsolja. Ha i gurkskalsstrimlorna och fritera tills de blivit mörka och krispiga. Ta upp och låt rinna av. Knäck ett ägg i en mugg och häll sedan ner i oljan. Ös försiktigt olja över ägget så översidan också friteras. Ta upp efter 1-1 1/2 minut innan äggulan stelnat (det ska vara rinnande äggula som vid pocherat ägg, jag hade i ägget för länge så det blev bara halvrinnigt så här får man hålla koll och inte sjunga med till B-52s på radion)
- Sätt en stor stekpanna på hög värme och ha i rapsolja samt skärbönor. Låt de få färg och lite brända svarta fläckar här och var. Ta ur pannan och ställ åt sidan. Dra ner värmen och klicka i miso samt 3 dl vatten och en skvätt citronsaft. Rör om med en visp så att misopastan löses upp. Sjud på låg värme så att det reducerar en aning.
- Torka av fisken på hushållspapper och salta försiktigt. Stek med skinnsidan nedåt i en het panna med 1 msk rapsolja i ca 5 minuter. Vänd försiktigt. Den är klar när köttet är vitt och har flikat upp sig fint.
- Klicka i 2 matskedar smör i misobuljongen. Vispa tills allt blandats till en len ljusbrun buljongsås. Klart.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar