Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-04-12

Snabba mackan: Fish taco sandwich!



Jag älskar ju tacokväll, alltså förlåt men finns det något bättre? Jo det gör det ju - världsfred, gulliga djur och Geordie Shore, men tacos har varit en helig svennetradition så länge jag kan minnas och även om mexikanska och kalifornska tacos kommit in på repertoaren, så är det något speciellt med gringo tacos. Dock var det inte det som hamnade på tallriken idag utan snabba Fish taco mackor! Fisken gavs en fuskrökig ton genom marinering i liquid smoke och guacamolen blev frisk med lime och koriander. Perfekt när man har några fiskfiléer till övers och för mycket film på schemat för att göra något vettigare till middag. 

Vegetariskt: Byt ut fisken mot liquid smoke-marinerad halloumi. 

Liquid smoke: Bra röksmaksättning på flaska, finns i nästan alla mataffärer, kolla annars lista HÄR över vilka affärer som säljer den.

Fish taco sandwich
Ingredienser 2 mackor:
  • 2 fiskfiléer (tex torsk, kolja)
  • 2 stora avokados
  • 1 lime
  • 1 vitlöksklyfta
  • färsk koriander
  • 1/2 liten gul lök eller 2 schalottenlök
  • 2 tsk liquid smoke
  • majonäs
  • srirachasås eller tabasco
  • riven vitkål
  • rapsolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • salt, svartpeppar
  • valfritt bröd
 GÖR SÅ HÄR:
  • Lägg fiskfiléerna i en skål, häll över 2 teskedar liquid smoke + 1 tsk salt + vatten så det täcker. Ställ åt sidan.
  • Skiva löken tunt och lägg i en skål, häll över kallt vatten + 1 msk vitvinsvinäger (det mildrar smaken något).
  • Riv vitkålen tunt med en osthyvel.
  • Gröp ur avokadorna och mosa grovt med en gaffel eller i en mortel. Tillsätt salt, limesaft, hackad vitlök och färsk koriander. Smaka av och justera till önskad smak.
  • Rosta brödet i brödrost eller i stekpanna.
  • Ta upp fisken ur marinaden och torka torr med hushållspapper. Stek på hög värme i rapsolja ca 1 min på varje sida tills fiskköttet börjar "skiva" upp sig. Toppa med lite färskmalen svartpeppar.
Servering: Lägg brödet på en tallrik och klicka ut lite majonäs, ringla över srirachasås eller tabasco, lägg dit fisken, guacamolen, lökskivor och vitkål. Ät med servetter och Corona. Grillade majskolvar och nachos är också gott till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar