Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-04-18

Sotad strömming med sesamgurksalladDet har blivit mycket strömming på sistone. Dels för att det är gott, dels för att det kostar ca 4 kr per portion och dels för att det känns som en gammal skön pilsnerfilm när man släntrar fram till fiskdisken och beställer några strömmingar tack. Lite hårdkokt ägg, akvavit och knäckebröd på det så är lyckan gjord. Idag fick dock strömmingen sällskap av en sesamsmakande gurksallad och krispigt friterad skarpsill. 

Ps. Det här är en ganska liten rätt som passar bäst som mellanmål.

Sotad strömming med sesamgurksallad
ingredienser 2 portioner:
  • 1 gurka
  • 4 strömmingfiléer dvs 2 per portion
  • sesamolja
  • sesamfrön
  • en skvätt citronsaft
  • friterad småfisk (finns i Asiatiska livsmedelsbutiker) alternativt krutongsmulor (kan dock uteslutas helt)
GÖR SÅ HÄR:
  1. Skala gurkan på längden med en osthyvel. Använd inte mittdelen med de blöta kärnorna. 
  2. Lägg gurkskivorna i en skål, salta och häll på vatten. Låt stå.
  3. Sätt en stekpanna på hög värme. Skölj strömmingen och torka torr. Strö lite havssalt i stekpannan och lägg ned strömmingen med skinnsidan nedåt. Låt steka i 3 minuter. Obs det ska inte vara något fett i pannan.
  4. Skölj av gurkskivorna och torka av på hushållspapper. Skär i tunnare strimlor och droppa över sesamolja + citronsaft + sesamfrön. Blanda väl.
Servering: Lägg upp gurksalladen på en tallrik med strömmingarna överst. Strössla över friterad småfisk/krutongsmulor och ta bort ryggfenan innan du äter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar