Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-04-12

Svampterrin med spenat, valnöt och cheddar



En bra grej att göra när man har bra, men rätt få, råvaror hemma är terrin. Och det funkar till det mesta; har du kycklingrester hemma kan du utgå från det, har du malen färs kan du göra en version på köttfärslimpa eller om du har en massa god svamp hackar du ner allt och gör en svampterrin! Denna gång blev svampen hopfixad med spenat, valnötter och cheddarost, men det funkar lika bra att bara blanda olika sorters svamp med örter eller tryffel. Ät den med sallad som en förrätt eller som paté på lantbröd med en klick rårörda lingon. Nästa gång blir det nog en getostterrin med frukt, holy crap vad gott!


Svampterrin med spenat, valnöt och cheddar
Ingredienser:
  • 2 nävar champinjoner
  • ca 4 dl hackad spenat
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 3 ägg
  • 1 dl krossade cornflakes
  • 1/2 dl valfri grädde
  • 1 dl grovriven cheddar
  • 1/2 dl grovhackade valnötter
  • 1 dl dill
  • 1 tesked riven muskotnöt
  • salt
  • rapsolja
GÖR SÅ HÄR:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda svamp, spenat, lök, valnötter, cheddar, vitlök, dill, grädde, muskotnöt, salt, cornflakes och ägg i en matberedare eller i en skål med stavmixer. Spara några svampar som du hackar grovt och lägg i smeten på slutet - det ska vara några större bitar kvar nämligen. 
  3. Pensla en avlång form (en vanlig limpform) med rapsolja, häll i smeten och platta till med en sked. Sätt foliepapper över och ställ formen i en större ugnsform. Häll vatten i den större formen så det når upp till halva terrineformen (= heja vattenbad).
  4. Sätt in i ugnen i ca 30 minuter. Den är klar när den släppt lite från kanten och är gräddad helt igenom.
  5. Stjälp ut terrinen upp och ner på en bricka och skiva upp.
Servering: Strö över lite färsk dill och syltlök och ät med finskuren fänkålsallad. 

Bonustricks: Blir det terrin över kan du blanda det med grädde och använda som fyllning i lasagne. Easy peasy.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar