Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-04-08

Vego/vegan Pulled Pork

Det blev en pulled pork på sojakött också, och förlåt mig om jag hädar men detta var faktiskt aningen godare än riktig pulled pork. Dock tror jag det beror på att jag gjorde denna en dag i förväg så såsen och smakerna hann mosa in sig ordentligt i sojaköttet under natten. Men jag gjorde även BBQsåsen lite annorlunda till denna - jag hade till exempel inte i äppelcidervinäger eller apelsinsaft i och med att jag tänkte att sojaköttet inte kommer ha något fett som behövs smakmotarbetas och möras upp med lite syra och det blev himla gott kan jag lova, speciellt om du äter dem dagen efter som sagt! 

Torkat sojakött: Finns på hälsokosthyllan eller vegohyllan i matbutiken, eller så kan du köpa dem HÄR online på GoodStore. Annars kan du använda Quornstrimlor eller Quornfiléer som du skär i tunna skivor.

Ps. Kolla Mattias göra en awesome vegan pulled pork på Vegoriket! Alla smakar sjukt gott jag lovar pga är Svullo.

Pulled Pork (vegan)
Ingredienser:
  • torkade sojabiffar
BBQsås:
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk koriander
  • 1 tsk malen svartpeppar
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk aromat
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk anchochilipulver
  • 1 dl ketchup
  • 1 skivad gul lök
  • 1 msk brunt farinsocker
  • 1 msk chipotlepasta
  • 1 msk kikkoman japansk sojasås
  • 1/2 dl coca-cola (ej light)
Exempel på tillbehör:
  • frallor eller surdegsbröd eller max hamburgerbröd
  • skivad avokado
  • skivad rödlök
  • strimlad vitkål
  • jalapenos
  • nachos
  • limeskivor
  • färsk koriander
  • grillade eller kokta majskolvar
GÖR SÅ HÄR:
  1. Blanda alla ingredienser till BBQsåsen i en stor skål.
  2. Koka sojabiffarna i saltat vatten i ca 15 min tills de är mjuka. Låt svalna och krama ut så mycket vätska som möjligt. Skär biffarna i så smala strimlor som möjligt och blanda ner i BBQsåsen. Rör om så att alla sojastrimlor täcks av sås. Täck över med plastfolie och marinera i minst 3 timmar i kylskåp.
  3. När det är dags att äta - sätt en stor stekpanna på hög värme och häll i lite rapsolja. Ta upp sojastrimlorna ur BBQsåsen med en hålslev och stek i pannan. Rör om ibland så det inte bränns fast och häll på några matskedar coca cola då och då så att såsen inte reducerar helt. Efter ca 10 minuter ska sojastrimlorna fått lite stekyta och såsen blivit lite sötsliskigt tjock. Ta av från plattan och blanda ned restrerande BBQsås från marineringen. Låt stå och svalna.
Servering: Ät med valfria tillbehör, sjukt mycket servetter och pabst blue ribbon. 

3 kommentarer:

  1. Kul med vegvariant på pulled pork, tack för inspiration!

    SvaraRadera
  2. Det här verkar ju hur gott som helst! Var köper du chipotle pasta? F ö grym blog!

    SvaraRadera