Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-04-21

Vego/vegan Carnitas





Jag blev inspirerad av Vegankrubbs eminenta Björn Gadd att göra en vegetarisk Carnitas. För vad är väl bättre än att alla inblandade kan njuta av god mat? Nä exakt - inget, så här är min version som ju även den baseras på Jonas Crambys mästerliga grundrecept
Skillnaden är att man som bekant inte kan möra upp sojakött genom långkok på samma vis som man gör med djurprotein, men istället fokuserar jag på att få in så mycket smak som möjligt i varje liten bit och detta funkar bäst om man använder gammalt hederligt sojakött. Jag föredrar torkat sojakött i den större biff/filé-storleken för då kan man själv skära till dem till önskad form och storlek. 

Torkat sojakött: Är det vegprotein jag föredrar och rekommenderar eftersom man kan variera det i oändlighet beroende på smaksättning och tillagning. Finns på vegetariska hyllan eller hälsokosthyllan. Ett av märkena är Goodsoy och du kan se deras återförsäljare HÄR. ICA har egna sojaprodukter som är prisvärda. Har du ett asiatiskt livs eller en hälsokostbutik i närheten finns det alldeles säkert att köpa där. De jag använder kommer från Kina Center Livs på Möllevångstorget i Malmö, då får man en påse för 35 kr som räcker längre än man tror. Och eftersom det är en torkad produkt som håller för evigt kan du lika gärna köpa på dig några påsar så det räcker när zombiesarna kommer (because zombies loves soy).

Chicken Carnitas: Recept HÄR.

Tillbehör:
  • Guacamole - Grovmosa mogen avokado med saften från 1/2 lime, lite färsk koriander, salt, 1/2 silverlök + eventuellt lite färsk chili.
  • Rostad majs - Skär av majskornen från en grillad majskolv, alternativt stek burkmajs i en het panna tills de fått lite brända fläckar. Salta med havssalt.
  • Tortillas - Gör egna efter Jonas Crambys recept eller köp färdiga och stek i en torr het stekpanna tills de fått brända fläckar.

Vego Carnitas
Ingredienser:
  • sojakött
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk gurkmeja
  • 1 flaska coca-cola (ej light)
  • 1 apelsin
  • 1 lime
  • 6 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 4 msk ljus soyasås
Kryddblandning:
  • spiskummin
  • paprikapulver (ej rökt)
  • malen koriander
  • finmalen svartpeppar
  • salt
  • chilipulver eller cayennepeppar
  • lökpulver
GÖR SÅ HÄR:
  1. Koka upp vatten i en kastrull med salt, grönsaksbuljong, 2 matskedar soyasås och gurkmeja. Lägg i sojaköttet och sjud i 20 minuter. Häll av i ett durkslag och låt svalna.
  2. Pressa ut vätskan ur sojaköttet med hushållspapper eller på en tidning. Skär i grova munsbitar.
  3. Blanda kryddorna i en skål och häll i sojaköttsbitarna. Skaka och massera sojaköttet så att allt blir täckt med kryddorna. Sätt plastfilm eller en plastpåse över och låt marinera så länge du har tid med - en halvtimme räcker fint.
  4. Ta fram en stor kastrull och häll i rapsolja. När det blivit hett, lägg ner sojaköttet och bryn på hög värme i några minuter. Häll över Coca-cola så att det precis täcker + saften av 1 apelsin, saften av 1 lime, 2 matskedar soyasås, en klyftad lök och 6 grovkrossade vitlöksklyftor.
  5. Puttra utan lock på medelhög värme i 1 timme. Rör om var 20e minut och häll i 1/2 dl Coca-cola vid behov. Såsen ska till slut bli en halvtjock glansig sås.
Servering: Ät med tortillas, guacamole, majs, vårlök, färsk koriander och eventuellt massa chipotlesås (finns på tacohyllan).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar