Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-05-04

BBQ! Eller grillning som det ju faktiskt var rent tekniskt i detta fallKanske inget att tillägga mer än: Vad gott det är! Varje år. Nästan så det är löjligt. Nu grillade vi tomat, portabello, halloumi, rädisor, majs & purjo och till detta åt vi en BBQsås och rört smör med hackade vitlöksskott & Herbamare örtsalt. Enkelt. Gott. Uppätet på fläcken.

Mitt nya favoritredskap vid grillen är grillhalstret. Cirka tusen gånger bekvämare med bättre resultat än att individgrilla råvaror med samma tid och metod. Om man hatar tjoller men älskar mat är alltså grillhalstret ett himla bra köp och funkar till allt från grönsaker, svamp och ost till fisk, stek och hamburgare. Jag gör dessutom alltid en uppsättning grillade majskolvar för det funkar till allt, och blir det majs över så skär man bara av kornen och sparar till huevos rancheros, carnitas eller valfri taco.

Ps. Barbeque - mer långsam grillning över indirekt värme. Grillning sker över direkt eld.

Nu fanns det endast förkokt majs i handeln än (28 april), men hittar du färsk majskolv så:
  1. Grattis, bjud mig.
  2. Blöt blasten innan du grillar den - då ångkokas den först i sitt höljde för att sedan bli skalad av dig (använd handskar) och bli perfekt charred på grillen (jag har ej funnit någon adekvat svensk översättning till detta ord, hojta gärna till om ni har ett - jag tänker svartbrynt, hårdbrynt, svartrostat? men det låter fan knäppt).  
  3. Servera med salt, smör, chiliflakes, cotija eller fetakräm och det blir himla gott varje gång. Svårt att misslyckas.
Nästa gång blir det pizza som grillas. Eller kanske svartkål och bacon. Eller ananas med kokos. Eller makrill med färskpotatis. Eller kanske mexikansk BBQ Barbacoa med fläsk. Förutom BBQkungen Cramby så är ju kock Niklas Ekstedt given när det gäller matlagning över eld iom hans krog Ekstedt där som bekant allt lagas över öppen eld. HÄR delar han med sig av några grillrecept som jag ska testa under veckorna som kommer. Stay tuned!

Bonusbild på när jag grillar hos Mamma på Landet 2007. Aww! Så liten och gullig och full av nu-rave kläder med hopp om att få äta mat!


UPDATE: Inlägget är från förra årets grillpremiär, men ack så värt att upprepas. Det enklaste är det godaste och jag kan varmt rekommendera Niklas Ekstedts bok Grilla med Niklas som inte bara innehåller enkla strategier för perfekt grillad fisk och kött utan minst lika mycket recept på grönsaker, tillbehör samt desserter (allt gjort på grillen såklart). Jag fyndade den för 20 spänn på ICA Amiralsgatan men så är man ju en bortskämd Malmöbo till punk(-t) och prickar.

2 kommentarer:

  1. brukar man inte säga halstrad? eller måste något faktiskt vara i ett halster för att kallas halstrad?

    SvaraRadera
  2. Hmm halstrad är mer en metod än ett resultat tänker jag här. Förkolnad är ju direktöversättningen av Charred men det låter ju som att man bränner något till en kolsvart klump? Weird.

    SvaraRadera