Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-05-27

Brunch eller slackermiddag: Quesadilla & Grilled cheese sandwich
Måndag var vår söndag. Jag var frisk och karln var ledig. Alltså gjorde jag quesadilla och grilled cheese sandwiches till brunch medan vi kollade Qi med briljanta Stephen Fry. Detta är med andra ord snabbversionen så glöm att jag bakade tortillas från grunden och gjorde salsa - PALLA - här gällde bara comfort food pga konvalescens.

Skivad ost vs riven: Jag riven inte ost för att det blir bättre, i min mening, med tjocka skivor mjukare ost (till bla pizza, grytor), eller hyvlad långlagrad ost (till bla sallader, kalla rätter, pasta), eller som i detta fall bara några vanliga skivor herrgårdsost för hyvlar man ost istället för att riva så 1. rinner den inte ut vid uppvärmning 2. det blir jämnare effekt vid varje tugga jämfört med om man river ost för då samlas nyss nämnda rivna osthög oftast i mitten så ätandet får inte 100% kvalité vid varje tugga <--- viktigt. Och så det viktigaste av allt eller som vi brukar säga SUMMAN AV KARDEMUMMAN - det är lättare att kontrollera, tillreda och bidrar dessutom till mindre spill och avfall. Varav allt är av godo. Mmm älskar godo.

Mango chutney & salsa: Har du ingen chilisåspusher i stan så har som bekant i stort sett alla matbutiker en tacohylla/världsmathylla, och där rekommenderar jag tomatillo & green chili sauce, Mango chutney spicy bengal (blandas med fördel ut med grekisk yogurt så den blir stillsamt trevlig men ändå kryddig aka familjesås), samt Pineapple salsa vid akut behov.

Snabba Quesadillan
Ingredienser 1 quesadilla:
 • 2 tortillabröd (köp färdiga och frys in så har du alltid hemma om du inte gillar att baka, de tinar dösnabbt i mikro/ugn/stekpanna/rumstemperatur...)
 • 2 msk mango chutney eller fruktig salsasås
 • 10-15 skivor ost
 • 1 tomat
 • 1/2 avokado
 • färsk koriander (eller gräslök eller persilja för korianderhataren)
 • 1 msk hackade pistagenötter (kan uteslutas)
GÖR SÅ HÄR:
 1. Ta två tortillabröd i mikron och kör ca 10-15 sekunder tills de är mjuka men ej varma (kan skippas om du ej har mikro eftersom de är så tunna så de blir varma direkt i stekpannan ändå)
 2. Lägg ut ett tortillabröd och smeta ut mango chutney/fruktsalsa tunt. Lägg skivad ost över så det täcker hela tortillan och toppa med tunt skivad tomat, färsk koriander och lite salt. Lägg ett lager skivad ost överst och lägg dit den andra tortillan, tryck till lätt.
 3. Lägg quesadillan i en het stekpanna med rapsolja och stek ca 2 minuter på varje sida tills de är gyllene och osten smält.
Servering: Skjutsa över quesadillan på en tallrik och toppa med tärnad avokado samt färsk koriander (alternativt gräslök eller persilja). Strössla över lite hackade pistagenötter.


Grilled Cheese Sandwich
Ingredienser 1 macka:
 • 2 skivor toastbröd eller surdegslimpa (jag gillar glutenfria flerkornsbrödet Rustico från Schär som jag fryser in och kör i toastern. Finns bla på Konsum och Hemköp. Det är Rustico som syns på bild ovan.)
 • några skivor ost
 • 2 skivor rökt kalkon eller valfri favoritskinka
 • 2 skivor tomat
 • färsk timjan eller torkad oregano
 • 1/2 avokado
GÖR SÅ HÄR: 
 1. Tina brödet snabbt i micron alt toasta bröden på kort effekt i brödrosten.
 2. Smöra varje brödskiva rejält och toppa med ost, tomat, salt, timjan/oregano och lite till ost. Tryck ihop till en sandwich och stek i smör på medelhög värme tills varje sida är gyllene, ca 5 minuter.
 Servering: Servera med lite mango chutney eller fruktsalsa samt avokado (jag lägger ej avokado inuti i mackan pga har fobi mot varm avokado men för det om du gillart).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar