Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-05-20

Favoritmorotssoppa med röd curry, mynta & pinjenötter

Den här soppan är en av mina favoriter just nu och hur enkel som helst att göra. Som ytterligare en bonus kostar den väldigt lite och är helt vegetarisk samt gluten- och laktosfri så nu har du ingen ursäkt att inte prova den.

Morotssoppa med röd curry, mynta & pinjenötter
Ingredienser 2 portioner:
 • ca 4 stora morötter
 • 1 gul lök
 • olivolja
 • 3 vitlöksklyftor
 • 1 grönsaksbuljongtärning/fond
 • ca 2 tsk röd currypasta  (jag använder en vanlig medelstark röd currypasta jag hittade i min Konsumbutik, så justera mängd om du använder en supermegastark currypasta)
 • 1 msk kikkoman soyasås
 • 1 msk vitvinsvinäger
 • 1 tesked paprikapulver, sött ej starkt
 • en nypa spiskummin
 • 1/2 dl färsk mynta
 • 1/2 dl pinjenötter (kan bytas mot solroskärnor)
 • salt, peppar
GÖR SÅ HÄR:
 1. Skala och grovhacka morötterna samt löken. Stek på medelhög värme i olivolja i en kastrull. Pressa i vitlöken och rör ned currypastan. 
 2. Häll på vatten så det täcker och lägg i en buljongtärning + 1 msk soyasås. Rör om och sjud under lock i ca 15 minuter.
 3. Mixa soppan slät med stavmixer eller i matberedare. Spä med lite vatten om det blir för tjockt. Smaka av med vitvinsvinäger, paprikapulver, spiskummin, färskmalen svartpeppar och salt. 
 4. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna i ca 1 minut eller tills de fått en aning färg.
Servering: Häll upp soppan i tallrikar, riv mynta över och strö över pinjenötter. Ät med surdegsbröd eller lantbröd med ost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar