En gång när jag var på band camp nej jag skoja, men en gång när jag lärde mig hur man gör en fransk Brandade de Morue av Paul Svensson så tyckte jag att det var rätt likt rätten Kedgeree. Han hade inte hört talas om det varpå jag snubblade på orden för att berätta om rätten ifråga. Det är likt Brandade en rätt baserad på en mjuk och smörigt mild kolhydrat (potatis alt ris) som får smak av rökt fisk och örter.
Brandade är dock sydeuropeisk och Kedgeree är en historisk rätt vars ursprung kommer från återvändande brittiska kolonialofficerer som hade blivit förtjusta i ris och indiska smaker. Hemma i England blev det en poppis frukosträtt och jag har sett alla från Two Fat Ladies och Hairy Bikers till Nigella Lawson, John Torode, Hugh Fearnley Whittingstall och Jamie Oliver tillaga den (Obs alltså på tv eller i bok, jag är ej magiskt seende i tid och kök - ÄN). Och i dag såg jag kockaspiranter laga kedgeree som en utmaning på Masterchef UK och blev alltså sugen på att göra min egen. Min version innehåller kokos för jag älskar hur saftigt och matigt ris blir när man kokar det i kokosmjölk - på så sätt blir Kedgeree som en mjuk kram som både är kryddig och mild samt fet och frisk på samma gång. Utmärkt både som familjemiddag, vardagsmat och bakisbotemedel med andra ord.
Rökigt: Rök fisken själv eller snabbmarinera fiskfiléerna i rökarom + rapsolja. Liquid Smoke och dylik rökarom i flytande form finns på såshyllan på Konsum, ICA, Hemköp m.fl
Vegetariskt: Byt fisken mot grillad hel aubergine, se recept HÄR.
Bonus: Chutney och rostad schalottenlök är himla gott till.
Kedgeree
Ingredienser 2 portioner:
- 2 fiskfiléer typ kolja eller torsk
- 2 ägg
- 1 gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- ca 5 dl mjölk
- ca 2 msk smör
- basmatiris
- 1 burk kokosmjölk (ej light)
- gröna ärtor eller bondbönor (kan uteslutas)
- rapsolja
- 1 tsk liquid smoke eller dylik rökarom
- färsk koriander eller persilja
- ca 3 teskedar till 1 matsked currypulver
- 1 tesked: salt, malen fänkålsfrö, paprikapulver, gurkmeja
- 1 kryddmått: spiskummin, kardemumma, malen svartpeppar, chili (samtliga kan uteslutas)
- Rök fisken eller lägg fiskfiléerna i en påse och häll över Liquid Smoke tillsammans med lite rapsolja. Låt marinera ett tag.
- Hacka löken och skiva vitlöken. Bryn i en kastrull på medelhög värme med rapsolja tills det blir glansigt. Krydda med currypulver, rätt rejält, löken ska bli gul. Häll på riset och rör om så allt blir currygult. Tillsätt alla andra kryddor, börja med ett kryddmått. Häll över kokosmjölk och ca 1-2 dl vatten. Rör om och låt koka upp utan lock. Dra sedan ned värmen till minimum och koka under lock efter hur lång tid som står på risförpackningen. Lägg ned ärtorna/bondbönorna när 5 minuter återstår av koktiden.
- Koka ägg i 5 minuter och skölj i kallt vatten - låt äggen ligga kvar i kallvatten medans du förbereder fisken.
- Salta och stek fisken på medelhög värme i en stekpanna med rapsolja ca 30 sekunder på varje sida så den får en lite fastare yta. Häll över mjölken, klicka i smöret och låt sjuda på låg värme i ca 7 minuter. Mjölken får ej brännas vid så se till att värmen är låg och ös gärna fisken med den smöriga mjölken då och då.
- Skala äggen och skär på mitten. Lufta och smaka av riset. Tillsätt eventuellt mer kryddor och några droppar rapsolja. Rör om.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar