Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-05-21

Korvfest med rötter, smör och dill

Den här rätten går under vinjetten Rustikt och En rätt jag egentligen inte tyckte om för det blev för mastigt men å andra sidan ville jag ha något mastigt för jag var lite bakis men fick ingen pizza så då blev det KORV istället och nu sitter jag här och känner mig ambivalent. Egentligen borde jag få stryk för att jag lagade mat till att börja med istället för att kolla på tv och käka micrade ostnachos.
Men rotsellerin och korven är säkerligen perfekt vid ett annat tillfälle för grunden att bräsera rotselleri såhär har jag tagit från Rene Redzepi, denna Noma-Superstar inom nordisk kost. Se hans recept HÄR.

Korv: Jag använde rödvin&vitlökssmakande Toulousekorv och örtig Oxfordkorv, bägge från Lithells som finns ca överallt. Naturligtvis kan du stoppa egen korv eller smita förbi fantastiska Korvhuset (som även har bra vegokorv), men dessa var helt OK, speciellt Toulousekorven. Obs använd ej chorizo eller dylik stark chilikorv. I övrigt rekommenderas lammkorv, vildsvinskorv, valfri örtig fläskkorv eller nötkorv. Dessutom tycker jag man kan servera två olika korvar till denna rätt - en stor och en lite mindre bara för att jag gillar att vara så himla speciell.

Korv med rotselleri, smörbuljong och dill
Ingredienser 2 portioner:
 • 1 rotselleri
 • 4 milda men köttiga korvar (Tex Toulousekorv, lammkorv eller skånsk Eko-nötkorv)
 • ett knippe dill
 • några kvistar färsk timjan
 • ca 25 gram smör
 • ca 2 dl rödvin
 • rapsolja
 • salt
GÖR SÅ HÄR:
 1. Sätt ugnen på 120 grader. 
 2. Skär rotsellerin i 2 delar och skiva halva rotsellerin fint på mandolin eller med kniv. Lägg skivorna på bakplåtspappersklädd plåt, salta och ringla över lite olja. Sätt in i ugnen tills de blivit krispiga "chips", ca 1 timme.
 3. Ta andra halvan av rotsellerin och bryn i rapsolja i en stor kastrull. Häll på vatten så det täcker en tredjedel av rotsellerin. Släng i salt, smör, rödvin och några kvistar timjan och dill. Sätt på lock och puttra på svag värme i ca 50 minuter eller tills rotsellerin är mjuk helt igenom. Vänd rotsellerin då och då så att varje sida ligger i buljongen.
 4. När rotsellerin är klar tar du upp den med hålslev och häller buljongen i en sil över en kastrull så att du får en smörig len vindoftande buljong. Smaka av med eventuellt mer salt. 
 5. När rotsellerichipsen är klara kan du steka på korven.
Servering: Dela den bräserade rotsellerin i två delar och lägg en del på varje tallrik. Lägg dit korv och häll över lite buljong. Lägg några chips och dill överst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar