Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-05-18

Lax med tomatpesto och rödgrön sallad - en favorit till Mors Dag!Min mamma är tossig i fisk och grönt, så när jag träffar henne brukar jag göra något med just detta. En av hennes favoriter är cornflakespanerad fisk med mangosalsa (cornflakesmulor istället för panko = glutenfritt men lika gott och krispigt), men nu tänkte jag göra den här laxen när vi ses om någon vecka uppe i Stockholm. Tomatpeston består av vanliga tomater som jag torkat i ugn över natten och sedan mixat med lite pecorino, olivolja, färsk basilika, pinjenötter och vitlök. Himla gott blev det och med tanke på att jag gav den grönt ljus var ett gott tecken om något med tanke på att jag inte gillar pesto till att börja med, och iom att den är sjukt enkel att göra - speciellt om man har ett gäng tomater som börjar se ledsna ut - så rekommenderar jag den verkligen istället för att köpa halvtrist pesto på burk. Karln åt upp det som blev över på surdegsbröd med ost och isberg till frukost så den fick mer än 4 tummar upp och naturligtvis kan man smaksätta den efter eget smak&tycke så om du t.ex är nuts i vitlök så punda för all del i mer vitlök än vad jag gör i receptet nedan - men jag lade fokus på den torkade tomaten och olivoljan så detta är en god grund.

Potatis: Är man inte kolhydratfobiker är det gott med ugnsrostad sparrispotatis (asperges) i salladen. Skär dem på längden och släng in dem i ugnen med lite olja och salt ca 25-30 min innan laxen så borde allt bli klart samtidigt.

Just kids: Säg att det är Rosa Pantern-lax eller Mahna-Mahnamupparnas favoriträtt.

Lax med tomatpesto och rödgrön sallad
Ingredienser 2 portioner:
 • 2 laxbitar
 • rosa sallat som 1 huvud rosésallat eller lollo rosso
 • grön sallat som ruccola eller plocksallat
 • havssalt
 • olivolja
Tomatpesto:
 • 10 kvisttomater
 • ca 1-2 dl god olivolja
 • salt
 • ca 6 stora blad färsk basilika
 • 1 msk pinjenötter
 • 1 vitlöksklyfta
 • ca 2 msk pecorinoost
 • svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
 1. Tomatpesto: Skär tomaterna i ca 1 cm tjocka skivor och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Sätt in i ugnen över natten på lägsta möjliga värme, ca 70-80 grader i 8-10 timmar. Ta ut och lägg i en skål, täck med olivolja och lite salt, låt stå ca 1 timme. Häll sen över de torkade tomaterna + oljan i en skål eller matberedare och tillsätt övriga ingredienser. Mixa tills det blir en smet. Spä ut med någon matsked vatten om det blir alldeles för tjockt. Smaka av och justera eventuellt med mer salt, peppar, olivolja eller basilika. Klart.
 2. Sätt ugnen på 130 grader Snabbuppvärmning.
 3. Lägg laxen i en ugnsform. Smeta ut en matsked tomatpesto på varje lax och sätt in i ugnen tills innertemperaturen är mellan 42-55 grader beroende på hur rosa du vill ha den (jag gillar lax superrosa så jag tar ut den vid 42-45). Har du ingen stektermometer så ta ut och kolla laxen efter ca 10-15 minuter.
 4. Riv sallaten i stora bitar och ringla över olivolja och en nypa havssalt.
Servering: Lägg sallat på varje tallrik med laxen överst. Drick mammas favoritrosévin till. Lätt som en plätt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar