Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-05-17

Mat i popkultur - the beginning (samt en hyllning till påhittiga föräldrar när det kommer till att mata truliga barn)

http://img.pandawhale.com/28306-Garfield-lasagna-gif-EzgK.gif

När jag var ett barn och därmed skeptisk till det mesta i matväg brukade mitt geni till mamma säga saker som "Men det är sånt som Popeye äter för att bli stark!", varpå stuvad spenat genast blev min favoriträtt och en av de saker jag äter skålvis av än idag: En annan klassiker var när jag vägrade äta vita bönor i tomatsås men då sa mamma att det var cowboymat och sånt man åt i Vilda västern varpå jag gjorde stora ögon och kastade mig över nyss ratade bönor. Svamp fick hon mig att äta genom att jag gillade låten "Jag vill bo i en svamp annars får jag kramp SVAMP". Och lasagne blev ett stående önskemål sedan katten Gustaf blev min livsidol. Andra exempel är att hon fick mig att gilla fiskbullar genom att berätta att det var katternas favoriträtt (jag trodde jag var en katt hälften av tiden och en mupp resten av tiden), och avokado genom att säga att det var grönt smör gömt i ett hemligt mörkgrönt fodral och alla gillar ju liksom smör och hemligheter så det funkade finfint.

Sen fortsatte jag på samma spår. När Madonna i Desperatly Seeking Susan gick runt i solbrillor och åt cheez doodles gjorde jag detsamma, när Dan Aykroyd, Bill Murray och John Belushi serverade CHEESBORGER CHEESBORGER CHEESBORGER PEPSI NO COKE i Saturday Night Live var det så jag ville ha mina burgare tack. Och när de åt mat i Sailor Moon försökte jag alltid klura ut vad det var de egentligen åt. Sen kom dumplings etc in i bilden via Ang Lee´s briljanta Mat, dryck, man, kvinna och Terry Gilliams Fisher King. Jag kommer ihåg när jag gick runt i 3 timmar på södermalm i Stockholm och letade efter en beryktad källare där man kunde handla asiatiska livsmedel såsom wontondeg och rispapper. Det var inte tider det. På samma sätt banade sushin vägen till mitt hjärta när Molly Ringwald dukade upp sin japanska lunchlåda i The Breakfast Club och att beställa saker on the side har sedan När Harry mötte Sally varit en snudd på konstant begäran från min sida (men också för att jag är känslig mot gluten och laktos såklart, jag är inte bara ett asshole).

Kanske den vanligaste rätt att porträtteras på film är den gamla hederliga Smörgåsen. Annars tror jag italienska familjemiddagar kommer på andra plats med oslagbara klassiker som pizza, lasagne och spaghetti med tomatsås. Vem minns inte den odödliga repliken "Leave the gun, take the cannolli" från Gudfadern, eller när de fängslade maffiabossarna skär vitlök med ett rakblad så det ska bli så tunt som möjligt i Goodfellas från 1990? Rent generellt kanske detta beror på att många av mina favoritfilmer utspelar sig i 80- och 90talets New York och/eller kretsar kring halvskuggiga typer med matkulturella rötter i Det Gamla Landet...

Sen finns det ju också skräckmat på film. Jag minns det som igår när jag var 10 år och såg Monty Pythons Meaning of Life för första gången och kräktes ner hela sängen efter att ha sett restaurangscenen. Eller ni vet när de har en pajätartävling i Stand by Me som även den slutar i en kräkkatastrof av hög rang. Avdelning: Gross. Men det finns ju tittbara klassiker även här - i Indiana Jones and the Temple of Doom dukas det upp till en överdådig middag värdig Bastard eller Djuret med rätter som hjärnapertif och ögonsoppa. Min absoluta favoritmatscen någonsin är nog däremot när Chunk hittar glass (och ett lik) i klassikern Goonies. Den slår allt. 

Nuförtiden är det ju ett vedertaget faktum att mat och populärkultur går hand i hand. Mat ÄR ju kultur. En av de första kokböckerna i genrén kom, så vitt jag minns, när The Sopranos lanserade en kokbok med recept från tv-serien och skådespelarna själva. Det blev årets julklapp från mig till hela familjen. Jag tror fortfarande pappa har kvar sitt exemplar på hedersplatsen i bokhyllan (bredvid boken om seriemördare han fick av syrran = perfekt). Game of Thrones har som bekant också kommit ut med en kokbok, likaså Hunger Games, Star Wars och Star Trek. Jag skulle även vilja se matböcker från Alice i Underlandet, The Great Gatsby, Beetlejuice samt Deer Hunter. 

Tills dess tänker jag göra några rätter som jag tycker passar till diverse seriefigurer, filmer, musik, händelser eller böcker. Kanske en Patrick Batemanråbiff, en Big Kahuna Burger, svartsoppa á la Carrie eller Alice i Underlandets terökta musslor - allt för oss kulturjunkies eller för barnfamiljer med popkoll. Hojta gärna till om ni har några förslag på så ska jag se om jag kommer på någon passande rätt!

Bonusinfo: Time Out New Yorks 50 best food-on-film moments

1 kommentar:

  1. Laga gärna nudlar som Ponyo äter dem. Eller Satsuki och Meis matlådor i Totoro, alt Totoros nötiga favoriträtt. Det är i alla fall de filmer som funkar hos oss, och förhoppningsvis blir ungarna mindre kräsna om de hör att vi hittat deras favoritkaraktärers hemliga recept.
    Annars funderade vi över Alfons pappas saftsoppa häromdagen. Vad är saftsoppa egentligen? Känns som en matrest från 70-talet? Eller går det att göra en god, och nyttig, modern variant?
    För övrigt verkligen genialiskt med grönt smör i avocado! Om de inte redan hade gillat avocado hade jag snott det rakt av.

    SvaraRadera