Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2017-01-01

Pizza PARTY!






Jag älskar pizza - hur kan man inte älska pizza liksom? Förra årets bästa köksköp var lätt bakstenen som blivit använd många gånger - både till pizza och brödbak. Jag köpte den via Mat&Vänner och fick bakspade på köpet men man behöver inte gå och köpa en sten dock, man kan lika gärna ta stenplattor från källarn eller något bygge och diska och sen lägga in i ugnen. Jag brukar lägga in bakstenen på galler mitt i ugnen, sätta på värmen på maxvärme + undervärme (ej snabbuppvärmning) och låta stenen ligga och bli het i 60 min. Sen drar jag ner värmen något när jag hasar in pizzan med hjälp av bakspaden, och sätter på övervärme eller S de sista 5 minutrarna så osten blir härligt frasig. Degen brukar jag göra efter den lilla receptlapp man fick till bakstenen och det funkar varje gång. 

Glutenfritt/paleo: Jag brukar även göra en paleoglutenfri pizzabotten på blomkål, annars rekommenderar jag varmt Maria Blohms och Jessica Frejs recept på naturligt glutenfri pizzadeg som du hittar online HÄR samt i deras grymma bok "Nytt bröd - baka gott utan gluten". Kolla annars mitt pizzabottenrecept på durramjöl och rismjöl HÄR.

White Pizza: Pizza utan tomatsås. Grunden till denna White pizza är en vit sås på grekisk yogurt med rostad vitlök, salt och olivolja. Rosta vitlöken genom att lägga in ett helt huvud vitlök (som du ringlat olivolja över) i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna och skala. Krossa klyftorna lätt och blanda med ca 3 dl yogurt, 3 msk olivolja och en nypa salt i en skål. Börja med 2 vitlöksklyftor och smaka dig fram efter önskan styrka. Använd detta som grund på White pizzan, lägg sedan på mozarellaskivor och eventuellt champinjoner. Parmesanen rivs över direkt när pizzan kommer ut ur ugnen. Getost white pizza: Byt ut parmesan mot smulad getost, strö över lite pinjenötter istället för champinjoner och ringla över rinnande honung vid servering.

Ingen Baksten: Har du ingen baksten sätter du bara in en ugnsplåt istället som får stå och bli varm. Har du ingen bakspade förbereder du pizzan på mjölat bakplåtspapper istället.

Tips! Gör flera degar samtidigt och frys in eller lägg in i kylen i plastfolie så kan du bara ta fram när pizzasuget gör sig påmint. Men olja in degklumparna varmsamt med olivolja innan du lindar in dem i plastfolie så att degen inte klibbar fast och blir helt knas när du ska ta ut dem.

Pizza
Ingredienser 1 stor pizza:
  • 2 dl vatten
  • 25 gram jäst
  • 2 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 4-5 dl vetemjöl (vetemjöl special, manitoba cream eller durumvetemjöl funkar också)
 Tomatsås:
  • 1 burk hela tomater helst av märket Mutti (krossade tomater går också bra men det brukar vara bättre smak i hela tomater)
  • 4 msk olivolja
  • 3 pressade vitlöksklyftor
  • 2 tsk socker
  • salt, peppar
Topping
 
Napolitansk:
  • tomatsås, skivad mozzarellaost, färsk basilika (hade ingen hemma så använde purjo förlåt å store Napolitanska pizzagud)
 Funghi:
  • tomatsås, gräddost, skivade champinjoner
White pizza:
  • grekisk yogurt, rostad vitlök, mozarellaost eller gräddost, parmesan, skivade champinjoner
GÖR SÅ HÄR:
  1. Deg: Lös upp jästen i fingervarmt vatten i en bunke. Tillsätt salt, olivolja och mjöl. Rör om med en slickepott eller sked och forma till en deg. Täck med plastfolie eller plastpåse och låt jäsa till dubbel storlek i rumstemperatur i 40 minuter.
  2. Gör tomatsåsen under tiden: Värm upp olivolja och vitlök på svag värme i en kastrull, låt inte vitlöken ta färg, den ska bara bli lätt glansig. Tillsätt övriga ingredienser och sjud på svag värme i ca 20 minuter. Använder du konserverade hela tomater mosar du dem bara med en gaffel eller potatismosare.
  3. Upplägg: Ta fram bakspaden och mjöla den noga. Ta upp pizzadegen och stretcha försiktigt ut till en rund pizza direkt på bakspaden. Lägg på tomatsås och valfri topping och skjutsa in den på bakstenen - här får man vara lite kvick så inte pizzan hamnar på sniskan. Gör du utan baksten så stretcha ut degen på en bakplåtsapappersklädd plåt istället! Grädda på högsta värmen tills pizzan fått svartrostade fläckar här och var och ser oemotståndlig ut.
Servering: ÄT ALLT SÅ INGEN ANNAN TAR DET.

4 kommentarer:

  1. Hej! Tack för en toppenfin blog. Hade du även ett recept på glutenfri pizzabotten? Tack! Hälsningar Ola

    SvaraRadera
  2. Yes dude alldeles för sent: Glutenfritt/paleo: Jag brukar även göra en paleoglutenfri pizzabotten på blomkål, annars rekommenderar jag varmt Maria Blohms och Jessica Frejs recept på naturligt glutenfri pizzadeg som du hittar online HÄR samt i deras grymma bok "Nytt bröd - baka gott utan gluten". Kolla annars mitt pizzabottenrecept på durramjöl och rismjöl HÄR.

    SvaraRadera
  3. Länk: http://www.svenssonsmat.se/2017/03/glutenfri-durrapizza-med-polkabetor.html

    SvaraRadera
  4. It seems to me that there was more stuff in the pizza. Yes, and I would have made a dough thinner

    SvaraRadera