Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-05-05

Salviainfuserad broccoli med rotsellerikräm, inkokt morot & brynt smör


Den här rätten ser ju inte mycket ut för världen ("RUSTIKT") men jössenamn vad den levererar i smak. Den fick 10 poäng av både mig och min pojkvän (den andra rätten som också fått 10 är skreien med rödbetor), och det var egentligen inget speciellt som gjordes i tillagningen förutom att den fick så himla mycket kärlek (och smör) att smakerna exploderade som tack. 
Jag utgick från ett recept i Bon Appetit från Dominica i New Orleans där kock Alon Shaya gjorde rostat blomkålshuvud med getostkräm, men jag bytte blomkål mot broccoli och getostkräm mot rotsellerikräm smaksatt med tryffel. Funkar. De små morötterna hittade vi förresten övervintrade i vår odlingspall häromveckan när vi skulle sätta ny jord. Smakade förvånansvärt bra, men typ allt som växer under jord hopslängt med tryffel + smör = hur gott som helst.

Kött: Lägg till viltkött tillagat rare. Eller en anka eller gås! En riktigt köttig smakrik korv hade säkert varit jättegott till också.

Salvia: Ger det en göttigt köttig skogskaraktär, men föredrar du någon annan ört typ dragon, libbsticka, körvel, rosmarin så kör på med det istället.

Salviainfuserad broccoli med rotsellerikräm, inkokt morot & brynt smör
2 portioner:
  • 2 broccolihuvuden
  • 1 rotselleri
  • valfri mjölk (dock ej sötad sojamjölk för det blir för sött)
  • massa smör
  • ett knippe små morötter
  • ca 1 dl vitt vin
  • tryffelolja
Buljong:
  • 1 stor gul lök
  • 5 vitlöksklyftor
  • 3 msk ljus soya
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • ca 1/2 msk torkad salvia eller 2 msk färsk
  • ca 1/2 msk torkad mejram
  • ca 1 msk salt
  • en nypa socker
  • ca 1/2 dl olivolja
  • 1 msk smör
GÖR SÅ HÄR:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Till buljongen: Fyll en stor kastrull med vatten och sätt på hög värme. Skala och kvarta löken. Krossa vitlöksklyftorna grovt. Lägg ner i vattnet tillsammans med alla andra ingredienser. Låt koka upp, dra ner värmen till lägsta möjliga och låt småsjuda under lock i 20 minuter så att alla smakerna blandas.
  3. Skala rotsellerin och skär i stora bitar. Skölj broccolin.
  4. Lägg ner broccolin i buljongen i ca 10-15 minuter. Vänd då och då. Broccolin ska bli al dente men inte helt mjuk eller genomkokt så känn efter med fingrarna eller provstick med en kniv så den har bra konsistens. Ta upp och låt rinna av. Upprepa med det andra broccolihuvudet. Lägg sedan i rotselleribitarna i buljongen och höj värmen ett snäpp. Sjud i ca 15 minuter tills de är lagomt mjuka.
  5. Ta en mindre kastrull och sätt på medelhög värme. Ringla i olivolja och lägg i rotsellerin + löken + vitlöken från buljongen (resten av buljongen kan du slänga). Rör om och häll över mjölk så det täcker tillsammans med en klick smör. Låt puttra på svag värme.
  6. Skölj och skrapa morötterna rena. Lägg dem + olivolja + en klick smör i en het stekpanna och bryn på alla sidor. Dra ner värmen, häll över vin och låt koka in.
  7. Sätt in broccolin i ugnen med övervärmen eller S på. Låt broccolin bli rostad, ca 15 min.
  8. Mixa rotsellerikrämen slät och smaksätt med eventuellt mer salt och några droppar tryffelolja.
  9. Lägg i en stor klick smör i en stekpanna och bryn tills det blivit lite gyllenbrunt och doftar nötigt.
Servering: Lägg upp en klick rotsellerikräm med broccolin och morötterna överst. Ringla över det brynta smöret över broccolin och droppa eventuellt över lite mer tryffelolja på rotsellerikrämen. Servera med syltlök om du gillar det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar