Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-05-31

Veggie Kedgeree: Grillad aubergine med indiskt ris och smörmjölk


Nästan omöjligt god växtversion av Kedgeree med smaker av curry, smörigt mjuk aubergine, gräddig mjölk och frisk koriander. Är dessutom superenkel att göra.

Bonus: Tomat chutney och rostad vitlök är himla gott till.

Vego Kedgeree
Ingredienser 2 portioner:
  • 2 små auberginer eller 1 stor
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • ca 5 dl mjölk
  • ca 2 msk smör
  • basmatiris
  • 1 burk kokosmjölk (ej light)
  • rapsolja 
  • gröna färska bondbönor (kan uteslutas)
  • färsk koriander eller persilja
kryddor: 
  • ca 3 teskedar till 1 matsked currypulver
  • 1 tesked: salt, malen fänkålsfrö, paprikapulver, gurkmeja
  • 1 kryddmått: spiskummin, kardemumma, malen svartpeppar, chili (kan uteslutas om du ej pallar)
GÖR SÅ HÄR:  
  1. Sätt ugnen på Snabbuppvärmning 250 grader.
  2. Hacka löken och skiva vitlöken. Bryn i en kastrull på medelhög värme med rapsolja tills det blir glansigt. Krydda med currypulver, rätt rejält, löken ska bli gul. Häll på riset och rör om så allt blir gult. Tillsätt alla andra kryddor, börja med ett kryddmått. Häll över kokosmjölk och ca 1-2 dl vatten. Rör om och låt koka upp utan lock. Dra sedan ned värmen till minimum och koka under lock efter hur lång tid som står på risförpackningen. Tillsätt bondbönorna när ca 10 minuter återstår av tillagningstiden.
  3. Ta fram en stor stekpanna och häll i rapsolja. Snitta auberginerna lätt på ytan på varje sida. Stek de hela små auberginerna (eller en stor aubergine som du halverat på längden) på hög värme tills de fått färg runtom. Lägg i en ugnsform och skjutsa in i ugnen i ca 15 minuter eller tills riset är klart. Auberginen ska vara mjuk som smör.
  4. Ringla ned 1 msk rapsolja i en liten kastrull, klicka i smöret och häll över mjölken. Rör om och låt puttra på svag värme några minuter.
  5. Lufta och smaka av riset. Tillsätt eventuellt mer kryddor. Rör om.
Servering: Lägg upp det klibbiga riset i djupa skålar, toppa med aubergine och häll över lite av den smöriga mjölken. Strössla över färsk koriander eller persilja samt klicka ut chutney.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar