Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-05-17

Kyld vit gazpacho med druvor (och ett smakprov av Mikkellers spontan cherry)Oj oj oj, här svänger jag mig med internationella uttryck som vit gazpacho och cherryöl men det förstnämnda är en kall soppa baserad på vitlök, mandel, olivolja och bröd, och spontan cherry är Mikkellers spontanjästa fruktöl som var lika god som dyr. Men hej vänta lite nu, kanske någon tänker, Gazpacho är ju en röd tomatbaserad soppa! Och jupp jupp det är det men det finns även en vit version som spanjorerna gjorde i typ bergen innan de började använda tomater och andra piffiga grönsaker. Den kan också kallas ajoblanco och serveras vanligtvis med druvor. 
Jag gjorde min version på vita bönor istället för bröd så det blev naturligt glutenfritt och mer proteinrikt, men det kan man naturligtvis göra hur man vill, och druvorna lade jag i frysen innan de skulle användas så det blev en skönt kylande effekt i den Malmöitiska värmeböljan.

Ramslök: Milt vitlökssmakande ogräs som ser ut typ som bladen till liljekonvalj. Om det inte finns i mataffärn kan du kolla runt på innergården/trädgården om du hittar det smygväxandes där. Eller så byter du bara ut ramslöken mot lite gräslök (helst kinesisk). Själv fick jag en påse ramslök på köpet när jag handlade på Möllans matmarknad för de var inte säkra på vad det var för något. Älskar gratis.

Klassisk ajoblanco med bröd istället för bönor: Blötlägg gammalt vitt bröd så det blir mjukt. Blanda med vatten, olivolja, vinäger, salt, mortlade mandlar och vitlök. Mixa till en slät soppa och servera kall med druvor på toppen.

Vit gazpacho-ish soppa på vita bönor, ramslök och druvor
Ingredienser 2 portioner:
 • 1 burk vita bönor (eller 4 dl hemmakokta)
 • 1 näve ramslök (kan uteslutas)
 • 1 gul lök
 • 1 helt vitlökshuvud
 • 1 msk vitvinsvinäger
 • 1 klase gröna kärnfria druvor
 • olivolja
 • socker
 • salt, peppar
GÖR SÅ HÄR:
 1. Sätt druvorna i frysen.
 2. Hacka lök och lägg i en kastrull på medelhög värme tillsammans med lite olivolja.
 3. Sjud det oskalade vitlökshuvudet i ca 5-6 minuter. Ta upp och låt svalna. Skala sedan och släng ned vitlöksklyftorna i kastrullen med löken.
 4. Grovhacka ramslöksbladen och lägg ned i kastrullen tillsammans med de vita bönorna. Rör om och häll på vatten så det täcker + 1 msk vitvinsvinäger, en nypa salt och 2 tsk socker. Puttra på svag värme i ca 15 minuter.
 5. Ta av från värmen och mixa slätt med stavmixer. Smaka av med mer olivolja, salt och vinäger. Är konsistensen för tjock tillsätter du mer vatten tills det blir bra. När soppan svalnat kan du ha i de frysta druvorna (men spara några till garnering), mixa igen så det blir alldeles slätt. Klart.
Servering: Häll upp i tallrikar och toppa med några druvor. Ät tillsammans med gott lantbröd eller surdegsbröd. 

OBS. Min soppa blev småklumpig även efter stavmixandet så jag hällde den helt sonika i ett durkslag med en större kastrull under och rörde runt i durkslaget med en stor sked tills all finsoppa passerat. Blev bra. Trust me. Im a scientist.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar