
Ok, den övre tallriken har sardeller, den undre har icket sardeller men däremot krutonger eftersom min vego-karl älskar krutonger och glutenkänsliganerd-jag älskar sardeller.
När tomatsåsen till rätten var klar hällde jag bara över hälften av såsen i en annan kastrull och tillsatte krutongerna i den ena och sardellerna i den andre. Alla blir nöjda och man behöver inte laga två olika såser från grunden = lätt som en plätt.
Majonäs: Det kan tänkas vara klurigt att göra egen majo men när man väl provat så förstår man inte varför man köpt burkmajo i alla dessa år eftersom det är så enkelt - så länge man ser till att alla ingredienser är rumstempererade (ta ut äggen från kylen ca 30-40 min innan), och att ta det försiktigt när man droppar i oljan. Det är så värt, tro mig. Går det snett har du i värsta fall förlorat något ägg och lite rapsolja. Och det kan man ju leva med. Really.
Vitlöksrostad squash och kronärtskocka med tomat, krutonger & chilimajo
Ingredienser 2 portioner:
- 4 färska kronärtskockor eller 1 burk kronärtskocksbottnar eller färdiga från delibutiken/saluhallen
- 1 mediumstor gul eller grön squash
- 1 stor gul lök
- en näve sparrispotatis eller färskpotatis
- 5 vitlöksklyftor
- några kvistar färsk timjan
- olivolja
- 1/2 dl pinjenötter
- salt, peppar
- 1 burk krossade tomater eller 1 burk hela tomater
- 2 vitlöksklyftor
- olivolja
- en nypa socker
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 skiva lantbröd/surdegsbröd (uteslut om du vill ha glutenfritt)
- 4-5 sardeller (uteslut om du vill ha veg)
- salt, peppar
- 2 äggulor
- 1 tsk vitvinsvinäger
- salt
- några deciliter rapsolja
- saften från 1/2 citron
- en nypa chiliflakes eller valfritt chilipulver
- Ta fram 2 ägg ur kylen (de ska bli rumstempererade till majonäsen).
- Sätt ugnen på 220 grader.
- Skär squashen på längden, skölj kronärtskockorna (eller förbered dem SÅHÄR om du använder färska), skala och kvarta löken, skölj den oskalade potatisen och krossa vitlöksklyftorna grovt. Lägg alltsammans i några matskedar olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme och stek några minuter tillsammans med salt och timjankvistar. Låt det inte få för mycket färg - det ska bara bli lite svettigt av oljan och dofta gott av vitlök!
- Häll ned allt i en ugnsform och sätt in i mitten av ugnen i ca 40-50 minuter, känn efter med en kniv eller sticka om potatisen är klar.
- Chilimajo: Knäck de 2 rumstempererade äggen och för över gulorna till en stor skål. Vispa i ca 1 minut tills det blivit en len småfluffig smet. Tillsätt en nypa salt och vitvinsvinäger, vispa ca 30 sekunder till. Tillsätt sedan rapsolja droppvis och sen i en tunn, tunn stråle under vispning tills det blivit en tjock majonässmet. Det tar ungefär 5-10 minuter. Smaka av med citronsaft och chilipulver och vispa igen så allt blandas. Ställ i kylen tills servering.
- Tomatsås: Pressa ned vitlöksklyftor i en stekpanna på medehög värme med olivolja. Rör om och häll i burken med tomater. Salta, peppra, sockra och häll i vitvinsvinäger. Puttra utan lock på låg värme tills såsen reducerat och blivit tjockare. Rör om då och då.
- Rosta brödet och riv i stora munsbitar. Riv sardellerna i grova bitar. Blanda ned bröd + sardeller i tomatsåsen, rör om så att krutongerna täcks av tomatsås och stäng av värmen på plattan.
- Ta ut grönsakerna ur ugnen och rosta pinjenötterna hastigt i en torr stekpanna tills de fått lite färg, ca 30-60 sekunder.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar