Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-05-20

Vitlöksrostad squash och kronärtskocka med tomat, krutonger & chilimajo



Ok, den övre tallriken har sardeller, den undre har icket sardeller men däremot krutonger eftersom min vego-karl älskar krutonger och glutenkänsliganerd-jag älskar sardeller. 
När tomatsåsen till rätten var klar hällde jag bara över hälften av såsen i en annan kastrull och tillsatte krutongerna i den ena och sardellerna i den andre. Alla blir nöjda och man behöver inte laga två olika såser från grunden = lätt som en plätt.

Majonäs: Det kan tänkas vara klurigt att göra egen majo men när man väl provat så förstår man inte varför man köpt burkmajo i alla dessa år eftersom det är så enkelt - så länge man ser till att alla ingredienser är rumstempererade (ta ut äggen från kylen ca 30-40 min innan), och att ta det försiktigt när man droppar i oljan. Det är så värt, tro mig. Går det snett har du i värsta fall förlorat något ägg och lite rapsolja. Och det kan man ju leva med. Really.

Vitlöksrostad squash och kronärtskocka med tomat, krutonger & chilimajo
Ingredienser 2 portioner:
  • 4 färska kronärtskockor eller 1 burk kronärtskocksbottnar eller färdiga från delibutiken/saluhallen
  • 1 mediumstor gul eller grön squash
  • 1 stor gul lök
  • en näve sparrispotatis eller färskpotatis
  • 5 vitlöksklyftor
  • några kvistar färsk timjan
  • olivolja
  • 1/2 dl pinjenötter
  • salt, peppar
Tomatsås:
  • 1 burk krossade tomater eller 1 burk hela tomater 
  • 2 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • en nypa socker
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 skiva lantbröd/surdegsbröd (uteslut om du vill ha glutenfritt)
  • 4-5 sardeller (uteslut om du vill ha veg)
  • salt, peppar
Chilimajonäs:
  • 2 äggulor
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • salt
  • några deciliter rapsolja
  • saften från 1/2 citron
  • en nypa chiliflakes eller valfritt chilipulver
GÖR SÅ HÄR:
  1. Ta fram 2 ägg ur kylen (de ska bli rumstempererade till majonäsen).
  2. Sätt ugnen på 220 grader.
  3. Skär squashen på längden, skölj kronärtskockorna (eller förbered dem SÅHÄR om du använder färska), skala och kvarta löken, skölj den oskalade potatisen och krossa vitlöksklyftorna grovt. Lägg alltsammans i några matskedar olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme och stek några minuter tillsammans med salt och timjankvistar. Låt det inte få för mycket färg - det ska bara bli lite svettigt av oljan och dofta gott av vitlök!
  4. Häll ned allt i en ugnsform och sätt in i mitten av ugnen i ca 40-50 minuter, känn efter med en kniv eller sticka om potatisen är klar. 
  5. Chilimajo: Knäck de 2 rumstempererade äggen och för över gulorna till en stor skål. Vispa i ca 1 minut tills det blivit en len småfluffig smet. Tillsätt en nypa salt och vitvinsvinäger, vispa ca 30 sekunder till. Tillsätt sedan rapsolja droppvis och sen i en tunn, tunn stråle under vispning tills det blivit en tjock majonässmet. Det tar ungefär 5-10 minuter. Smaka av med citronsaft och chilipulver och vispa igen så allt blandas. Ställ i kylen tills servering.
  6. Tomatsås: Pressa ned vitlöksklyftor i en stekpanna på medehög värme med olivolja. Rör om och häll i burken med tomater. Salta, peppra, sockra och häll i vitvinsvinäger. Puttra utan lock på låg värme tills såsen reducerat och blivit tjockare. Rör om då och då.
  7. Rosta brödet och riv i stora munsbitar. Riv sardellerna i grova bitar. Blanda ned bröd + sardeller i tomatsåsen, rör om så att krutongerna täcks av tomatsås och stäng av värmen på plattan.
  8. Ta ut grönsakerna ur ugnen och rosta pinjenötterna hastigt i en torr stekpanna tills de fått lite färg, ca 30-60 sekunder.
Servering: Lägg upp tomatsås i djupa tallrikar med de rostade grönsakerna överst, men ta inte med de ugnsrostade vitlökarna för de var bara med för att ge smak till olivoljan. Toppa med pinjenötter, chilimajonäs och några till sardeller om du är sardelljunkie som jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar