Primörkräm: Till denna lasagne passar blomkål, sparris, ärtor, gröna bönor & rödbeta likaväl som jordärtskockor som grund. Idén är att det är det som kommit upp ur marken som hamnar i lasagnen. Givetvis kan man blanda hejvilt efter vad man har i odlingslotten eller i skafferiet. I denna lasagne hamnade t.ex jordärtskockor, blomkål och rödbeta.
Lasagne på primörer med ogräspesto
Ingredienser 4 portioner:
- 1 paket lasagneplattor
- 1 näve jordärtskockor
- 1 näve blomkål
- 2 rödbetor eller morötter (ökar du antalet rödbetor blir lasagnen pastellrosa <-- cute alert!)
- 2 dl grovhackade valnötter
- 2 gula lökar
- 1 vitlöksklyfta
- 1 liter valfri mjölk
- vitvinsvinäger
- favorittomater
- en stor skål grönt, tex spenatblad, kirskål, mizunakål, mangold
- 1 vitlöksklyfta
- ca 1 dl parmesan eller pecorino
- ca 1 dl olivolja
- 1 tsk vitvinsvinäger
- salt, peppar
- Sätt på ugnen på 225 grader.
- Skölj och rensa grönsakerna och skär i grova bitar. Hacka lök.
- Fräs allt i rapsolja + en klick smör i en stor kastrull tills det blivit glansigt. Pressa i vitlöken. Häll på 1 dl vatten och resten mjölk så det täcker grönsakerna. Puttra i ca 15 minuter eller tills grönsakerna blivit mjuka.
- Mixa grönsakerna till en slät kräm med stavmixer eller i matberedare. Smaka av med salt, peppar och vitvinsvinäger. Justera eventuellt med mer mjölk tills det får en såsig karaktär.
- Smöra en ugnsform och häll i ett lager grönsakskräm. Lägg sedan dit ett lager lasagneplattor och ett lager grönsakskräm. Strössla över lite hackade valnötter. Repetera. Avsluta med ett lager grönsakskräm och lite ringlad olivolja.
- Sätt in i ugnen i 30-40 minuter. Ta ut lasagnen när 10 minuter av gräddningstiden återstår och riv över massa parmesan. Sätt in i ugnen igen så osten blir frasig och gyllene.
- Gör ogräspeston när lasagnen gräddas i ugnen: Skölj de gröna bladen och mixa i matberedare (eller med stavmixer) till en smet tillsammans med olivolja, parmesan, vitlök och vitvinsvinäger. Smaka av med salt och peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar