Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-06-22

Lasagne med skockor & ogräspesto

Herreminje, vår trädgård AKA pallkragar har verkligen börjat växa hej vilt - alltså dags att skörda tänkte jag och så uppkom denna lasagne. Grunden är jordärtskockskräm (rest från detta recept) istället för bechamelsås för jag gillar inte bechamelsås. Till detta lite blomkål, rötter, nötter, några tomater och pesto på valfri gröda eller ogräs: Ramslök, kirskål, nässlor, maskrosblad m.m funkar utmärkt utblandat med lite, eller mycket, spenatblad beroende på ogräsets smakstyrka. Själv använde jag mizunakål och sparrissallat pga sjövild växtstyrka som behövdes skördas.

Primörkräm: Till denna lasagne passar blomkål, sparris, ärtor, gröna bönor & rödbeta likaväl som jordärtskockor som grund. Idén är att det är det som kommit upp ur marken som hamnar i lasagnen. Givetvis kan man blanda hejvilt efter vad man har i odlingslotten eller i skafferiet. I denna lasagne hamnade t.ex jordärtskockor, blomkål och rödbeta.

Lasagne på primörer med ogräspesto
Ingredienser 4 portioner:
  • 1 paket lasagneplattor
  • 1 näve jordärtskockor 
  • 1 näve blomkål
  • 2 rödbetor eller morötter (ökar du antalet rödbetor blir lasagnen pastellrosa <-- cute alert!)
  • 2 dl grovhackade valnötter
  • 2 gula lökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 liter valfri mjölk
  • vitvinsvinäger
  • favorittomater 
Ogräspesto:
  • en stor skål grönt, tex spenatblad, kirskål, mizunakål, mangold
  • 1 vitlöksklyfta
  • ca 1 dl parmesan eller pecorino
  • ca 1 dl olivolja
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • salt, peppar
GÖR SÅ HÄR:
  1. Sätt på ugnen på 225 grader.
  2. Skölj och rensa grönsakerna och skär i grova bitar. Hacka lök.
  3. Fräs allt i rapsolja + en klick smör i en stor kastrull tills det blivit glansigt. Pressa i vitlöken. Häll på 1 dl vatten och resten mjölk så det täcker grönsakerna. Puttra i ca 15 minuter eller tills grönsakerna blivit mjuka.
  4. Mixa grönsakerna till en slät kräm med stavmixer eller i matberedare. Smaka av med salt, peppar och vitvinsvinäger. Justera eventuellt med mer mjölk tills det får en såsig karaktär.
  5. Smöra en ugnsform och häll i ett lager grönsakskräm. Lägg sedan dit ett lager lasagneplattor och ett lager grönsakskräm. Strössla över lite hackade valnötter. Repetera. Avsluta med ett lager grönsakskräm och lite ringlad olivolja.
  6. Sätt in i ugnen i 30-40 minuter. Ta ut lasagnen när 10 minuter av gräddningstiden återstår och riv över massa parmesan. Sätt in i ugnen igen så osten blir frasig och gyllene.
  7. Gör ogräspeston när lasagnen gräddas i ugnen: Skölj de gröna bladen och mixa i matberedare (eller med stavmixer) till en smet tillsammans med olivolja, parmesan, vitlök och vitvinsvinäger. Smaka av med salt och peppar.
Servering: Lägg upp lasagne på tallrikar och toppa med ogräspesto. Skär upp lite färska tomater och lägg bredvid. Sätt fram parmesan på bordet så folk kan riva över mer ost vid behov.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar